Haaswerk in de Leiden Marathon 2012

Mijn 9e keer in Leiden… tot nu toe, sinds mijn eerste hardloopwedstrijd (de 10KM in Leiden in 2004), heb ik nog geen editie van dit hardloopfeestje overgeslagen… en dat wil ik graag zou houden. Omdat ik niet wilde knallen in mijn geboortestad (ja, ik zag op 9 augustus 1969 het levenslicht in het oude St. Elisabeth Ziekenhuis te Leiden) had ik op Facebook een oproepje gezet of er iemand gehaasd wilde worden.. een privé haas dus en Dick Pluim uit Groningen had daar wel oren naar. Hij reageerde:

Zoals al getwitterd. Helemaal super Ronald . Laat ik de gok van 5’10 maar wagen. Toen ik mijn laatste halve marathon liep was het 5’30”, maar toen liep ik een 10km met een pace van pakweg 5’10”. Nu dat op 4’52” zit, is het niet zo’n gek idee om op 5’10 of 5’15 te starten. Dit moet ik een km of 15 vol kunnen houden, en dan zou er wat verval op kunnen treden. Mooier is nog iets sneller, maar weet nog niet hoe dat gaat na 12km. Op blog.dickpluim.com staat nog een postje over de laatste 10km met een Garmin-overzichtje. Als je andere adviezen hebt is het ook goed. Bespreken we het zondagochtend ff. Heb er zeker zin in. Morgen eerst maar eens naar de Randstad, tante bezoeken in Rijswijk en dan door naar de Merenwijk in Leiden.

Klaar voor voor een nieuw PR haasklusje

Dick wilde graag zijn oude PR van 1:56 een een beetje op de halve gaan aanvallen en wilde dat doen met een eindtijd van 1:50. Dat werd dat ook ons plan. Met kilometerrondjes van 5:10 zouden we op pad gaan. In de ochtend regende het vreselijk hier in het westen en ik hield al een beetje mijn hart vast voor de wedstrijd maar gelukkig brak het open en begon de zon lekker te schijnen. Auto geparkeerd bij de Haagweg en in het busje gestapt was ons naar de Pieterkerk brengt. In het busje zat ik met Frank Melotte. Tijd niet gezien dus leuk om even te spreken alhoewel het gesprek bruut werd onderbroken door een bijna botsing en een Duitser van achter naar voren door het busje werd geslingerd. Gelukkig liep alles goed af. In de Kerk een weerzien met oude bekenden zoals Richard, Fred, Rinus, Ruud en Andy Foe maar ook nieuwe gezichten zoals Jan, aka @silvatius, Peter en natuurlijk Dick.

Nog even de laatste tactiek doorgesproken terwijl Ruud werd geïnterviewd door een Argentijnse TV zender.. ze herkennen die oud topper ook overal he? Dick en ik liepen naar het startvak en daar kwam Fred ook bij ons staan. Nog even wat slokken water en daar gingen we. Op naar een PR voor Dick. De eerste kilometers Leiden uit is altijd een beetje wurmen. Zeker over de A4 viaduct is het fietspad niet zo breed en moeten we ‘verplicht’ inhouden. Oud collega Aad en zijn vrouw staan weer op de vaste plek bij het oude klooster aan te moedigen en via Zoeterwoude Dorp lopen we richting de Vlietlanden. Dick liep goed maar gaf na 4KM aan dat 5:10 misschien is te hoog gegrepen was en wat 5:15 kilometers ook goed waren. Geen probleem, de haas past zich snel aan. Beker water halen hier, sponsje ophalen daar, terug voor een beker sportdrank en onderweg wat toeristische informatie… niets is te gek voor deze haas 😉

Inmiddels werd het flink warm.. zeg maar gerust benauwd. Door het natuurgebied van de Vlietlanden was het best pittig maar daarna volgende de verkoeling van de woonwijken in Voorschoten. Langs de vliet, inmiddels op 11KM, stonden Dick’s vrouw en vriendin langs de kant die water en ontbijtkoek voor ‘m hadden. Dick greep mis maar ik kon wel even achteruit om in ieder geval de koek aan te pakken. En zo gingen we verder richting de Stevenshof. De route van de HM kan ik inmiddels dromen en kon daardoor mij ook een beetje richten op het publiek.. ze hadden duidelijk was aansporing nodig, ook om Dick wat extra aan te moedigen… en dat werkte. Op 14KM moest ik echt even een struik voorzien van extra water wat ik had te veel gedronken in het startvak. Ik zei tegen Dick dat hij rechts moest blijven lopen maar ik zag zijn oranje shirt steeds verder weggaan. Tijd voor een sprintje.. niet over het fietspad want die was de smal. Dan maar gewoon over de rijbaan, hier en daar een auto ontwijkend .. hihi.. Nog een paar klimmetjes zo her en der en over het Maansteenpad langs de flats van de Agaathstraat. Hier gaf Dick aan dat hij 5:20 – 5:25 niet zo goed meer volhield maar ik zei dat hij nog even vol moest houden en dat de mooiste straat nog moest komen, de Jacob Catslaan. Deze start is altijd heel erg versierd en supergezellig. Vlak voor de Catslaan stond oud Roparunmaatje Hermien klaar met haar camera maar ik zag haar eerder dan zij mij maar dat was snel opgelost met een sprintje van haar en wat inhouden van mij… toch nog wat leuke foto’s. Thx Hermien!

Nog maar 2 kilometer te gaan voor een nieuw PR - Foto's: Hermien

Dick had het nu zwaar maar een tijd van onder de 1:52 zat er nog steeds in. Vlak bij de spoortunnel stond zijn familie en dat gaf weer een boost.. of waren het de druivensuikers die hij toegedrukt kreeg? 🙂 nou ja.. we maakte ons op voor de laatste kilometer. Nog even langs de leuke kroegen van Leiden, nog 1 laatste brug en dan richting de Boom-, Aal- en Vismarkt. Nog één blik op mijn Garmin .. ja, sub 1:52 zat erin. Kom op Dick, alles eruit persen en gaan en op 1:51:46 kwamen we over de streep. En zo verbrak Dick maar liefst 4 PR’s vandaag. Behalve dik 4 minuten op zijn Halve Marathon tijd behaalde hij ook nieuwe tijden op de 15, 16,1 en 20KM. Tevreden lieten we ons de medailles omhangen en kletsen we nog even na met Fred en Jan – Johannesdeloper die inmiddels ook binnen waren.

Rugzakje weer opgehaald bij de Garenmarkt, ff opfrissen en daarna in hetzelfde HM tempo teruggelopen naar de auto. Het was een geslaagde dag in Leiden. Op naar de, voor mij, 10e editie, waarbij het parcours helemaal wordt omgegooid. Dus volgend jaar dan maar weer eens de hele doen!

Nog zo'n mooie foto: "We zijn er bijna Dick!" - foto: http://WWW.SPORTVIEW.NL/
Het trieste nieuws vandaag was dat er een 41 jarige man vlak na de finish van de HM is overleden.
Een 41-jarige hardloper is zondag overleden nadat hij onwel was geworden tijdens de 22e Leiden Marathon. Dat heeft de organisatie van de wedstrijd op haar website laten weten.Nadat de man na 21 kilometer was gefinisht, zakte hij in elkaar. De loper werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden. Aan de loop deden 8500 mensen mee met volgens de organisatie enkele tienduizenden toeschouwers. Op de website wordt de familie veel sterkte gewenst.

>