20 van Alphen 2010

Vandaag was het zo ver, mijn hometown-run, de openingsklassieker op de weg, de 20 van Alphen. De dag begon met druk heen en weer getwitter met de diverse lopers waarvan er een aantal bij mij thuis zouden verzamelen. Zeg maar een soort pre-RR-Open-Huis. Frank arriveerde als eerste met twee schalen eigen gemaakte sushi.. wow! Alleen daarvoor zou je heel hard lopen om weer snel thuis te zijn. Patricia, Kees en Gerard kwamen er vlak achteraan. John, met zijn Ans arriveerde als laatste. Even nog wat gedronken en op naar het centrum. De VIP kaarten die ik had gekregen gaven recht op een gratis parkeerplek in de garage onder het stadshuis maar er liepen zoveel mensen voor de ingang dan de garage dat we de auto iets verder hadden gezet.

Bloggers in Alphen: achter: Marjon, Angeline, Frank, Triezz, Gert, Kees, Aad, Raymond en Patricia. Onder: Martijn, RR, John en Gerard

Nog ff een breaker. Foto: Patricia

In het stadshuis was het een weerzien van vele bloggers en tweeps. Koen met zijn gezin, Aad, Gert, Raymond en zijn Patricia, Angeline met Marjon, Ronnie (vandaag pacer) en Janna maar ook Martijn (@Tikkel) en de andere bloggende AAV’er, Kees. Lopen in Alphen is leuk, altijd vele bekende gezichten. In het stadhuis veel van mijn AAV’36 maatjes. Bij het inleveren van de tassen sprak een meisje mij aan. “Ben jij RunningRonald? Ik lees al heel lang je blog, je bent echt een motivator voor mij en kijk, deze Garmin heb je gekocht door jouw aanwijzingen.” Ze stelde zich voor als Nina uit Amsterdam. Echt leuk om te horen dat er toch nog mensen die mijn verhaaltjes lezen 🙂 Thanks Nina, ik hoop dat je droom voor de Chicago marathon snel uitkomt!

Op naar de start waar ik ook nog Esther tegen het strakke lijf liep. Even bijkletsen, heb haar sinds de Roparun 2009 eigenlijk niet meer gezien. Binnenkort doe we echt die strandtraining samen! Bij de hekken van het startvak stond Deborah van mijn AAV’36 loopgroep mij toe te roepen. Haar handen stonden vol geschreven met haar geoogde doorkomsttijden op de 10KM. Woensdag op de training maar eens horen hoe het ging. Nog even snel AAV’ers Sandra, Marc en Arthur succes gewenst en daar gingen we, 20KM door Alphen heen, liefst met een mooie tijd. Mijn PR: 1:21:24 moest er maar eens aan… bij voorkeur met een tijd van 1:20 en een beetje maar zou dat wel lukken, twee weken na een zware Midwintermarathon?… toch ging ik vol vertrouwen op pad.

Bij de start ging er weer een hele grote groep als een speer van door… ik hield mijn tempo goed in de gaten en wilde niet te hard weg, de 1e KM ging wel iets te snel (3:48) maar de andere wilde ik net onder de 4:00min/km houden, en dat lukte aardig goed. De 20 van Alphen begint met een klimmetje naar en over de Alphense brug, daarna terug het centrum in, langs de start en op richting de tweede en zwaarste klim, de Albert Schweitzerbrug. AAV’er John kwam mij voorbij en had een snelle man in het geel, (Joris, volgens de uitslagenlijst) bij hem. Ik haakte bij Joris aan en samen gingen we op weg. Hij wilde zo rond de 1:20 eindigen en ik deed mijn best om hem bij te houden. De kilometers volgens voorbij. Op diverse punten stond mijn AAV-trainer Ruud te kijken en zijn lopers aan te moedigen (super Ruud!). Na 9KM ga je Alphen uit en langs het kanaal naar het noorden van Alphen. pfff.. een flinke wind tegen.. dat was heftig, hier liep ik ook mijn langzaamste kilometer (4:07) maar gelukkig draai je na ongeveer 13km om en loop je met de wind in de rug terug.

Onderweg tijdens de 20 van Alphen. Foto: Maaike - dochter van de snelste Alphenaar

Joris gaf aan iets sneller te willen want anders zou hij de 1:20 niet halen. “Ga maar, ik probeer je wel bij te houden” en we wenste elkaar succes. Nu kwamen we na 4KM van bijna geen publiek weer Alphen in. Langs de chinees en richting mijn oude huis bij winkelcentrum Ridderhof. Fred en Wilma staan net voor het 15KM draaipunt een foto te schieten, deze keer roept Fred niet dat er al 10 oude mannen mij voorbij zijn gegaan.. (echt een vriend die Fred 🙂 en ik maak mij op om weer richting Miranda te gaan. Het tempo is pittig maar ik kan het nog vast houden. Joris loopt zo’n 150 meter voor mij en ik richt mij op zijn gele shirt. Aan de overkant van de weg zie ik Koen alweer aan zijn laatste 3KM beginnen. Ongeveer hetzelfde punt waar wij elkaar voorjaar kruisten. Bij Miranda staan JVC collega Marcia en Carolien (echt TOP dat je er was Lien!!!) en ik gooi mijn handschoenen naar Mrs. RR. Die had ik na 13KM al niet meer nodig.. warm zat, korte broek was ook een goede keus.

20vA VIP Kees

Trainer Ruud staat op 18KM en schreeuwt mij verder. Ik kijk op mijn Garmin en zie dat een een mooie eindtijd er zeker in zit. Nog maar een beetje gas bijgeven?? Ik hoor twee lopers achter mij tempo maken. Het is een snelle prestatieloper en ook Frans Woerden. Er wordt versneld en ik haak aan bij Frans. Met zo’n locale topper meelopen geeft wel een heel lekker gevoel. De laatste kilometer door het centrum. Dikke rijen publiek. Met z’n drieën lopen we de laatste 400 meter naast elkaar. De prestatieloper gaat er van door en ik geef ook gas, Frans achter mij latend… Ik zie de klok boven de finish… ik wilde 1:20 laag… dat is niet gelukt…. mijn eindtijd in mijn hometown is: 1:19:30 … WOWWWW!! Helemaal joepie over de finish!! Ik bedankt en feliciteer Frans en Joris (1:18:53) komt naar mij toegelopen en bedankt hem ook voor de steun. Ik hoor mijn naam roepen maar zie niemand.. het is Koen, die op de stoeprand zit en nageniet van zijn PR (1:15 en een heel klein beetje) en ook Frank, onze sympatieke politieman. Frank ging voor 1:18 maar wist niet of dat ging lukken…. Hij liep 1:15:46, 1e bij de prestatielopers en snelste Alphenaar… respect!! (alle boeven zijn gewaarschuwd, deze politieman loopt jullie er zooo makkelijk uit)

Met Koen liep ik terug naar het stadhuis, even schoon spul aan. Niet veel later kwamen Raymond (goed gelopen ondanks niet helemaal fit) en Kees (ook een dik pr) aangelopen. Even bellen en SMS’en en mijn tijd op twitter gooien. Kees nam ik even mee naar de VIP tent. Die twee vipkaarten moesten we natuurlijk wel even gebruiken. Daar wat drank en broodjes gegeten en weer snel terug naar de bloggers die inmiddels allemaal binnen waren.

Nog even wat bijgekletst met wat bekenden en onbekenden die mij herkende van mijn blog. Ik zag een dame in een heel mooi Asics jack van de organisatie staan. “mooi jack!” zei ik waarop zij zei: “ben jij Ronald?” hihi, het was Ingeborg van de 20 v Alphen organisatie. De dame die de VIP kaarten had geregeld. Haar jack mocht ik helaas niet hebben (zou ook te koud zijn om haar zonder jack op pad te sturen) maar heb haar wel weer beloofd volgend jaar weer deze mooie loop te promoten.

Met een gezellig groepje vertrokken we richting Alphen Noord voor het RR open huis inclusief de Japanse biertjes die ik nog te goed had van Ronnie. Thanks!!
Thuis kwamen de hapjes, drankjes en sterkte verhalen weer aan bod 🙂 Er werd gesmuld van Frank’s Sushi maar ook de paaseitjes van Triezz gingen erin.

Bloggersbende bij RR: Frank, Gerard, Gert, Triezz. Voor: RR, Koen, Kees, Ans en John

De douche in huize RR draaide overuren maar uiteindelijk ging iedereen weer fris en met volle buikjes weer richting huis. De 20 van Alphen 2010: het was een TOP dag!!

Data: 20KM, 1:19:30, DIK PR, tussentijd 10KM 39:52 dus een negatieve split van 14 seconden. Gemid. tempo 3:56min/km, 15,2 km/u. 38e overal, 4e in categorie M40. Als ik het goed heb bekeken ben ik de op één na snelste loper uit Alphen aan den Rijn op de 20 geworden. Tussentijden en meer info: zie GarminData.

Dank aan iedereen langs de kant. Heb er heel veel gezien, veel herkend maar sommige ook niet. Ik noem dan ook maar geen namen maar dank voor jullie steun!!
Alle bloggers, dank voor de gezelligheid, voor, tijdens en na de loop. Op naar de 20 van Alphen en het RR open huis 2011

Meer foto’s in mijn Flickr-album

>