Marathons

Denk aan je teennagels

De wijze les van deze dag is: denk aan je teennagels. Laat mij dat eens even uitleggen voor jullie. Gisteravond stond er een duurloop van 2 uur op het programma. Het was niet zo koud, een graad of twee maar er viel wel wat motregen uit de lucht. De route ging door de donkere stukken van Alphen, Ter Aar, Langeraar en Woubrugge. De westenwind was niet overdreven koud maar wel heel hard en met de motregen bij 2 graden was het na een uur lopen niet echt fijn meer… alles nat en koud…

Mijn mutsje en handschoenen zijn bijna de hele tijd op en aangebleven. Bij aankomst in Alphen moest ik nog even de tijd volmaken en liep een nog een lusje langs de volkstuintjes. Hier vond ik een reflectie-armbandje waarmee ik een boom maar even ‘opgeleukt’ heb en zo sloot ik deze duurloop af met 21,2KM… wat heeft dit te maken met je teennagel vraag je je nu vast af.

Nou bij thuiskomt viel het mij op dat de neus van mijn linkerschoen nogal rood gekleurd was.. vreemd, heb nog niet over gravel gelopen. Bij het uittrekken van mijn schoen was het toch even schrikken…


Rode sok
Lekker rood sokje

Mijn X-sock (L) was niet meer echt fris wit meer maar behoorlijk rood van het bloed. De motregen had het bloed flink over de sok verspreid.. gek, want ik heb onderweg helemaal niets gevoeld. Bij het uittrekken van mijn sok zag het er minstens net zo dramatisch uit… nee, die foto zie je niet automatisch.. dan moet je <%popup(20090105-bloedvoet.jpg|400|323|hier klikken)%>… mensen die niet zo goed tegen bloed kunnen moet maar even niet kijken.

Gelukkig viel de schade mee. Mijn middelste teen had blijkbaar een scherp kantje en sneedt daarmee in de zijkant van mijn “‘wijsteen”. Blijkbaar was dat al vroeg tijdens de loop en veroorzaakte daarmee het ‘dramatische’ beeld na afloop. Na het douchen zag het er allemaal <%popup(20090105-weerschoon.jpg|363|338|een stuk beter uit)%>. Toch zijn mijn teennagels het minst mooie aan mijn lichaam… ik mag dan wel een aftraind lichaam hebben (ahum… zijn niet mijn woorden maar het wordt mij wel eens verteld) maar mijn tenen, en dan met name mijn grote teennagels zijn door het vele lopen er niet fraaier op geworden… en dan heb je nog niets eens mijn rechter grote teennagel gezien 😉

Kortom: let goed op de lengte van je teennagels. Knip ze regelmatig en vijl ze zodat er geen scherpe randjes aanzitten anders hebt je misschien binnenkort ook zo’n rode sok.

Data van de loop: 21,2KM 2:05 uur, 5:53min/km, gemid. hartslag: 136bpm, 1747kcal

>
Denk aan je teennagels

Gistermiddag en vanavond weer wat kilometers gemaakt. Zaterdagmiddag was weer een ontspannen loopje van 30 minuten in Z1 (HF140) maar ik kon niet helemaal lekker in het juiste tempo komen.
De 34 min zijn iets te snel gelopen (HF146) met 10,5 KM/u, 6,1 KM.

Vanavond ging het beter. Een duurloopje van 1:30 uur met daarin 2 x 30 minuten in Z1-2 (HF146) en 2 x 15 minuten Z2-3 (HF158). De route ging door het landschap richting Ter Aar en daar heb ik de loslopende schapen gefotografeerd.


Skapie
Bêêêhhh… weglopen.. komt één of andere gek aan…

Bloed op mijn X-Sock

Door Ter Aar en langs het Aarkanaal weer richting Alphen. Rondje Zegersloot gepakt en vandaar weer terug naar huis. Lekker loopje maar onderweg voelde ik mijn rechter-grote teennagel in de teen ernaast prikken… mmm.. mijn teennagels zijn vast weer te lang. Bij thuiskomt bleek dat inderdaad het geval. Op mijn rechter X-Sock zat een rode plek. Als je dan je sok uitdoet is dat nooit een prettig gezicht maar het ziet er dramatischer uit dan dat het is en voelt. Kun je niet tegen bloed klik dan niet <%popup(20060604-bloedteen.jpg|200|164|HIER)%>

Morgen nog een dagje lekker rustig aan… even al jullie blogs lezen 🙂

Data: 90minuten, 17KM, Z1-2 stukjes in HF 147, 10,7 KM/u, Z2-3 stukjes in HF 162, 12,4 KM/u, 1340 Kcal

>

42 Reactie's op: “Denk aan je teennagels”

 • Erica

  Heb ik ook regelmatig. Trouwens, mijn grote teennagel links is zo ongeveer een kopie van de jouwe. Dit had ik een jaar geleden ook al, na een half jaar was het weer een nagel om aan te zien, tot na de marathon van Keulen, ook in regen overigens. Nu ziet ie er weer zo uit.

  5 januari 2009
 • martine

  een echte loper heeft rare nagels of mist er op zijn minst een die weer aangroeit er weer afvalt ed.
  maar een pedicure op zijn tijd kan zeker geen kwaad voor hardloopvoetjes.

  5 januari 2009
 • Rik

  ook de linkervoet, komt me bekend voor. Mijn teennagels zien er bepaald ook niet fraai meer uit en heb idee dat dit ook niet meer goed zal komen. Ach lekker belangerijk 😉

  5 januari 2009
 • Pieter de Boer

  Door martine voel ik mij ineens geen echte loper meer. 🙂 Ik heb daar geen last van, raar maar waar. Mijn teennagels/ nagels in het algemeen zijn me wel heilig, dus eigenlijk altijd goed bijgeknipt. Heb daardoor daar ook eigenlijk nooit last van, maar denk wel dat het vandaag pijnlijk geweest moet zijn voor jou ronald?

  5 januari 2009
 • hans

  eens in de zoveel tijd heb je dat… en het lijkt altijd erger dan het is… rare nagels.. Ja dat klopt.. zie de foto

  5 januari 2009
 • Broeder Rich@rd

  Hey Broeder,
  Gelukkig, ik heb de schokkende foto’s weer overleefd.
  Zag er inderdaad niet fraai uit. Maar gelukkig dat de schade mee valt en de trainingen er geen hinder van zullen gaan ondervinden.

  5 januari 2009
 • M@urice

  Valt wel mee die bloederige foto ….. Heb het zelf laatst ook een keer "aan de hand" gehad. Ik zag het echter pas toen ik mijn sokken uittrok. Had zwarte x-socks aan ….

  5 januari 2009
 • Ronald

  @Rik: precies.. who cares

  @Pieter: nee, helemaal geen last… tja, krijg je met die rare tenen.. dan voel je ook niets meer

  @M@urice: haha, extra horror

  5 januari 2009
 • Tiny

  Sinds ik eens in de 6 weken naar en pedicure ga geen last meer van de nagels. Maar ook niet meer van blaren!

  5 januari 2009
 • JeeWee

  Niet kijken, als vpl-er toch kijken: "niets bijzonders", toch vervelend. benieuwd wat het mechanisme nou is waardoor deze "blessure" ontstaat?

  5 januari 2009
 • jacqueline

  AAAUUUWWW, ziet er pijnlijk uit.
  Die van mij houd ik altijd lekker kort.

  5 januari 2009
 • Rinus

  Het lijken mijn zaalvoetbal nagels wel!!
  Maar zo erg heb ik het nog niet mee gemaakt en goed dat je het even vermeld op je log.
  Overigens smeer ik altijd mijn tenen in met purol als ik lange afstanden loop of een marathon.
  Echt goed spul.
  Beterschap.
  Groet Rinus.

  5 januari 2009
 • Eugene

  je hebt in elk geval een afgetraind lichaam 😉 vooral die benen he, ha,ha.
  Super. Ik ben ze nu ook flink aan het trainen bij de fyio. Maar als ze ook nog willen doen wat ik wil zonder pijn dan ben ik helemaal tevreden.
  Goed de tenen verzorgen, je voeten zijn tenslotte heel belangrijk.

  5 januari 2009
 • Maarten van Vulpen

  Auw, ziet er niet lekker uit, maar aan de andere kant, ik geloof dat mijn voeten ook zo achter het ‘klik hier’ hadden kunnen staan 😀

  5 januari 2009
 • Mo

  Gelukkig viel de schade mee(teennagels)
  Ik hoop dat het niet weer gebeurt.

  Groet Mo

  5 januari 2009
 • Claudia

  Gatsie dat ziet er pijnlijk uit. Ook ooit zo’n ‘bloedbad’ gehad, waar familie erg van schrok. Nu kijken ze niet meer naar mijn tenen ;-).

  5 januari 2009
 • Bergloper

  Lekkere foto’s 😉 Ik heb een tweetal teennagels (naast de grote tenen) die snel blauw worden, afvallen en weer aangroeien. Sinds ik deze altijd intape is dat veel minder geworden (eerst gewone pleister, daar overheen sporttape). Kost vooraf altijd wel even tijd, maar goed.
  Bloederigheid heb ik ook wel eens idd wanneer er scherpe randjes zijn.

  6 januari 2009
 • natalie

  Mooie duurtraining. Echte lopersvoeten zo te zien. Die blauwe nagels…komen mij bekent voor.
  Gr. Natalie

  6 januari 2009
 • hans spieker

  Ha die Ronald, tja dat is vervelend dat he zo gebeurd en dan lijkt het altijd erger dan het is.Wat Martine al zei een pedicure op zijn tijd is geen overbodige lukse. Na de lange duurloop van zondag (31 km ) heb ik het nu aardig te pakken.Verkouden ,koorts en dat 3 weken voor Apeldoorn.

  groet Hans

  6 januari 2009
 • geert

  verdorie … ik heb net zwaar geinvesteerd in een paar rode loopsokken: ik wist niet dat je die ook zelf kon maken!! 😉

  6 januari 2009
 • john

  Een bloedbad zonder dat je er erg in hebt. Misschien toch weer overgaan tot nagerbijten.?

  6 januari 2009
 • Ron

  Ik heb daar ook om de haverklap last van. Toch maar eens een grote vijl aan gaa schaffen!

  6 januari 2009
 • Petra

  Nee hè…..bloody foto’s. Vaste afspraak met de pedicure maken zou een oplossing kunnen zijn….maar als je van vers bloed houdt: lekker lang laten groeien die teennagels….pew!

  6 januari 2009
 • Yolanda

  Toch nieuwsgierig en even naar de gecensureerde foto’s gekeken, had ik beter kunnen overslaan. Gelukkig heb ik nog geen "hardloopvoeten". Slimuleert mij om regelmatig naar de pedicure te blijven gaan.

  6 januari 2009
 • Danniëlle

  Tijd voor een bezoekje aan de pedicure? Dat was het 1e waar ik ook aan dacht. Die van mij is zelf fervent hardloopster en die zegt sowieso altijd dat je van lange duurlopeneen fraaie tenen- en nagels krijgt.

  6 januari 2009
 • Bjorn Paree

  Beginnerslesje in hardlopen… en ik maar denken dat je zo ervaren was/bent. Tja – een pijnlijke wijze om wijs te worden. Pedicure bezoek is wel aan te raden. Klinkt een beetje raar maar je voeten hebben flink wat km’s te verduren en dus moeten ze goed verzorgd worden. Wanneer je er bent zul je heel veel vrouwen zien maar ach.. ook dat went.

  6 januari 2009
 • Jan

  Bij mij is het tenenleed sterk afgenomen toen ik op mijn voorvoet ben gaan landen. Ik heb het idee dat mijn voet daardoor minder schuift in mijn schoen zodat mijn tenen minder botsen. Zijn er meer mensen met die ervaring?

  6 januari 2009
 • Ronald

  @Allen: het doet/deed echt geen pijn. Pedicure is niet persé noodzakelijk maar het in de gaten van je nagels wel. En ja Bjorn, let er wel op hoor.. dit is de eerste keer dat het zo bloederig is… door de regen… maar jongens geen paniek. Niets aan de hand zoals JeeWee al zei. Ik wilde gewoon weer een lekkere shock post melden.. gelukt 🙂

  @Rinus: ja, doe ik ook bij de lange afstanden maar dan met vaseline

  @Eugene: ja, mijn benen.. krijg ik meer complimenten over… het enige echt gespierde aan mijn lijf hahaha

  @Claudia: ha, ken dat verhaal van jou en je vergeten zooltjes.. dat doe je ook nooit meer

  @Hans Spieker: oef.. balen, Beterschap Hans!

  @Geert: LOL!!

  @Yolanda: toch maar wel kijken he? hahaha… is dat een vrouwelijk trekje? Nieuwsgierig?

  @Bjorn: niets mis mee om vrouwen om je heen te hebben toch?

  @Jan: goede vraag!

  6 januari 2009
 • Katrien

  Hi hi sorry kon het niet laten ,ik vind dit grappig net een griezelfilmpje , mijn teentjes krijgen iedere keer als ik in Holland loop een Oranje pedicure echt waar , gewoon uit sympathie en ze blijven mooi in tact 🙂

  6 januari 2009
 • Rick

  Zulke mooie sokken heb ik ook wel eens gehad. Inderdaad kwestie van bijknippen. En op die grote teen, of wat er voor door moet gaan, ben ik niet jaloers

  6 januari 2009
 • ronnie

  Getver, what a bloody mess! Ik heb niet eens durven doorklikken….

  6 januari 2009
 • Ronald

  @Katrien: goed zo!! de NL voetspecialisten zijn blij met je

  @Rick: hihi

  @Ronnie: valt allemaal wel mee hoor

  6 januari 2009
 • Fred

  Ik laat mijn teennagels maar niet eens zien… Laat ik het zo zeggen; een feest van herkenning! 😉

  7 januari 2009
 • Ype

  Rode nagels, soms zelfs zwart. Ben ook al 2 keer geconfronteerd met een nagel, die je dan terugvindt in je sok. Niet echt fijn, maar er komt wel weer wat voor terug.

  Maar even over je rechtervoet. Leuk dat daar "Running R" staat !!!!!!!

  7 januari 2009
 • jogginggirl

  ik vraag me af of die sokken intss al hagelwit zijn 🙂

  7 januari 2009
 • Gert Jan

  Tja, bij mij is de nagel van mn grote rechterteen vrijwel helemaal verdwenen,en de rest van mn voet nagels zien er ook niet zo lekker meer uit na bijna 27 jaar dat ik aan hardlopen doe.Verleden week had ik ook weer n rode sok na het lopen,

  7 januari 2009
 • rencapy

  In de filmindustrie noemt men zoiets tegenwoordig ‘torture porn’:
  http://en.wikipedia.org/wik

  7 januari 2009
 • koen

  Gelukkig valt het allemaal mee.

  Maak maar een extra logje over de
  weer tool voor sporttracks.
  Kunnen we meer mensen blij maken.
  als je maar een bron vermelding doet naar (dutchrunner.nl) 🙂

  8 januari 2009
 • Ronald

  @Ype: hihi, maar van wie is dan die linker? Running Leo? maar die is gestopt met zijn weblog

  @Rencapy: durf niet te kijken hihi

  @Koen: zet ik op mijn lijstje

  8 januari 2009
 • Bert

  Waarom krijg je als hardloper blauwe teennagels? Of waarom vallen ze eraf?

  18 januari 2009
 • Ronald

  @Bert: het is een combinatie van factoren denk ik: te lange teennagels, belasting van je nagels door het lopen en misschien te krappen schoenen. Bij overbelasting onstaan er bloedingen onder je nagel en omdat het bloed niet onder de nagel wegkan hoopt het bloed zich op en wordt de druk op de nagel groter, gevolg, je teennagel valt eraf. Geen nood, er groeit wel weer een andere aan. Als je je nagels goed in de gaten houdt of regelmatig aan een pedicure gaat kun je blauwe teennagels wel voorkomen

  18 januari 2009
 • Marie de Jonge

  Je kan jezelf inderdaad goed bezeren wanneer je je teennagels niet goed knipt. Ook kunnen knellende schoenen zorgen voor bloeduitstortingen. Goede voetverzorging is belangrijk wanneer je intensief sport.

  21 januari 2021

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Loading...