Saaie rondjes maar met een missie

De runners die helemaal niets met de Garmin Forerunner 405 hebben en er dus ook niets over willen weten kunnen maar de blog van Martine, RunToDream en die van mij even mijden.

Mrs & Mr Gadget zijn lekker in de weer met het nieuwe speeltje van Garmin. Zo heeft Martine vanavond een uitgebreid verhaal over de GPS functies geschreven en heb ik zojuist de autolap functie van de FR405 getest. Op zich niets nieuws, de FR305 heeft het ook maar daar heb ik ‘m nog niet eerder zo uitgebreid op gebruikt.

Normaal zet ik de autolap functie op afstand. Bij elke 1KM slaat Garmin een lap op waarmee ik gemakkelijk kan zien of mijn tempo in orde is. Je kunt echter de autolap functie ook op positie zetten en wel in drie standen:

1- alleen via de laptoets
2 – bij de start en via de laptoets
3 – handmatig markeren en via de laptoets


Autolap
Autolap in het donker

Vanavond koos ik voor autolapfunctie 2: De start van loop wordt gemarkeerd aan de hand van de GPS coordinaten en elke keer als ik op de laptoets druk onthoudt hij die positie en zal elke keer als ik weer dat punt voorbij ga een laptijd weergeven… klinkt allemaal erg mooi… op papier…

Om de test goed uit te voeren liep ik twee keer exact hetzelfde rondje van ongeveer 7KM… vreselijk saai maar he, het leven van een Garmintester gaat niet altijd over rozen.
Onderweg drukte ik regelmatig op de Lap toets om punten te marken. De 405 piepte een keer maar liet verder geen melding zien.

Na ongeveer 2KM gaf de Garmin één keer een laptijd maar daarna werd het doodstil. Bij elke gemarkeerde plek géén laptijd… ik ging zelfs bij één punt wandelen maar ook daar bleef de Garmin stil. Het hele rondje van 14KM heeft de FR405 slechts één rondje genoteerd. Vreemd! Wat doe ik fout? Ik heb handleiding er op na gekeken en ook de Engelse gelezen (hier vind je de 405 handleidingen in vele talen) maar beide boekjes geven aan dat je punten markeert met de LAP toets.

Voorlopig houd ik het op een bug in de FR405 krijgt zij een onvoldoende voor de Autolap functie. Morgen zal ik het even checken met de FR305.


2 x rondje
2 x saai rondje met een onbevredigend resultaat

Onderweg werd ik nog aangesproken door een moeder van één van de welpen die ook met Michelle op kamp is. We waren het er over eens dat het wel erg stil is zonder onze scouts in huis. We gaan zaterdag op tijd naar Tilburg om onze kids weer op te halen. Haar man, ook een hardloper, was wel geïnteresseerd in de Garmin. Goed plan maar wacht nog even tot de Autolap test is afgerond 🙂

update: 27 juli 2008: Het blijkt inderdaad een bug te zijn. Garmin heeft via de FR405 Firmware update dit probleem opgelost. Met dank aan Erica voor de tip, ik had er nog niet aan gedacht. De functionaliteit moet nog wel “in het veld” worden getest.


firmware update
De FR405 tijdens de Firmware update

Data van deze Z1-2 loop waarbij ik 1:15 uur tussen de 137 en 147bpm moest lopen:
15,12KM (nog wat extra testjes gedaan), 1:23 uur, 10,9km/u, 5:31min/km, 1195kcal en een gemiddelde hartslag van 142bpm (71%HR)

>