Vakantie-update / Lopen in Drenthe

Weer een klein verslagje van wat we allemaal uitvoeren hier. Geen idee wanneer ik dit verhaal on line kan zetten want de WiFi verbinding in het huisje is dramatisch. Regelmatig valt ie uit en ook de technische dienst kon niet zo veel doen vandaag. Aangezien we morgen (vrijdag) vertrekken laat ik het maar zo. Ik heb nog geprobeerd een internet verbinding op te bouwen via mijn telefoon in het huisje heb ik geen bereik. Als laatste oplossing heb ik mijn telefoon in de auto neer gelegd en draadloos verbinding daarmee gemaakt maar de snelheid is om te huilen..


20090724-hunnebed.jpg
Hunnebedden in Borger

Woensdag hebben het Hunnebedden centrum in Borger bezocht en dat was “kei-leuk”.. Not… Nou ja, we hebben in ieder geval een zootje stenen gezien en daarna lekker gedobberd in zwembad de Smelt in Assen. De sauna en het Turkse stoombad waren in ieder geval erg lekker. ‘s avonds nog een lekker stukje los gelopen richting de Radiosterrenwacht.


20090724-radiosterrenwacht.jpg
Als ik hier nou eens mijn laptop op aan zou kunnen sluiten…

Sinds begin jaren 70 staan hier een groot aantal parabolen signalen op te vangen vanuit de ruimte. Het looppad erna toe, het melkwegpad, is erg leuk en overal vind je uitleg over onze melkweg.. (zie ook verderop). Even een foto geschoten en daarna weer terug naar het huisje. Een kort loopje van 8KM. Donderdagochtend, tijd voor een ochtendloop..


20090724-bosweg-drenthe.jpg
Mooie bosrijke omgeving hier

Drinkontbijt naar binnen en daarna naar buiten. Om 08:00 uur liep ik vanuit Hooghalen door het bos van Heuvinger Zand richting Zwiggelte (ja, wie kent het niet) een dorpje vlak bij Westerbork. Onderweg was het erg rustig, behalve wat auto’s heb ik niemand gezien. De omgeving was wel erg mooi. Begonnen in het bos en verder door de velden en wegen van Midden-Drenthe.

20090724-zwiggeltersluis.jpg
Het sluisje van Zwiggelte

Voor vertrek had ik op een kaartje bekeken welke plaatsen er in de buurt lagen maar onderweg werd de route duidelijk aangegeven door de vele ANWB paddenstoelen. Dat maakt het lopen wel erg makkelijk. Toch loop ik nog steeds niet echt helemaal ontspannen. De rechterenkel is nog steeds gevoelig. 16KM later was ik weer terug bij het huisje. GarminConnect data volgt zsm

20090724-anwb-richting.jpg
Handige hulp voor hardloopgestoorden

Daarna zijn we met z’n viertjes over het Melkwegpad gelopen. Een pad van 2,5KM van het herinneringscentrum Kamp Westerbork naar de Radiosterrenwacht.

20090724-melkwegpad.jpg
RR op het Melkwegpad

De route erna toe is ongeveer net zo lang als de afstand van Pluto naar de zon maar dan is één voetstap 2,5 miljoen KM. Onderweg uitleg van de kosmos en de planeten.


20090724-uranus.jpg
Uranus met drie wezentjes (nee, niet buitenaards)

De melkweg loopt verder richting het voormalig kamp Westerbork. Inmiddels was het flink gaan regenen maar ja, nu we zo ver gelopen
hebben wilden we ook wel even het kamp zien. Zoveel is er niet meer van over. Behalve het huis van de commandant, een wachttoren en een aantal muren van is het een groot open veld waar aangegeven wordt waar wat stond in wat voor een normaal dorp moest doorgaan. Vele joden en zigeneurs werkten, sporten en gingen naar school hier. 102 duizend zijn er hier vandaan gedeporteerd naar een van de vijf concentratiekampen.

20090724-appelplaats.jpg
De appèlplaats

102.000 steentjes op de voormalige appèlplaats van Kamp Westerbork. Bij de achteringang van het voormalige kamp vind je het bekende herinningsmonument. Inmiddels waren we allemaal zeiknat geregend en de kids waren maar wat blij dat er ook een bus heen en weer tussen het voormalige kamp en de parkeerplaats reed.

20090724-westerbork.jpg

Vandaag (vrijdag) hebben we afscheid genomen van ons mooie huisje op landgoed Het Grote Zand en zijn vertrokken richting Collendoorn, vlakbij Hardenberg waar we een nieuw huisje hebben in Pony Park City.. ja, met privé pony… maar helaas geen WiFi… en dat is dan weer een beetje jammer… meer over het vervolg van de vakantie in de blogpost hierna… weet alleen niet wanneer.

>