Rappe 10 op de Hoge Veluwe

Zondag 6 oktober, nog een week voor de marathon van Eindhoven. Tijd voor een laatste test. In overleg met coach Rob Veer zou ik, net als in 2011, weer een snelle 10KM gaan lopen. De keuze was dit jaar gevallen op de Hoge Veluwe loop, een mooie omgeving en door zijn ‘glooiingen’ een mooie krachttraining voor de marathon. Merit zou die dag ook de 10KM gaan lopen en samen gingen we op pad richting dit mooie natuurgebied.

Het parkeren op de Hoge Veluwe was al spannend, op een schietterrein van de Koninklijke Landmacht. Ik begon een beetje te twijfelen of de KL wel al haar tanks had verkocht want parkeren op een zandpad waar voorheen de Leopard II nog reed… dat zou een platte RRmobiel opleveren. Samen liepen we richting de ingang van het park en bij het meer en grasveld rond de residentie van het echtpaar Kruller-Muller was een heus hardloopdorp ingericht. Springkussen, klimwanden, klei-workshops en in-een-bal-over-het-water-lopen voor de kids en kleed- en eetruimtes voor de atleten. In het zonnetje genoten we van de start van de 5KM en daarna een uurtje relaxen tot de 10KM zou beginnen om 13:30 uur.
hvl
Voor de start nog even gekletst met Lia en Barbara die ook die 10 zouden lopen en daarna liep ik wat in met Merit. We wensten elkaar succes en ik liep naar de kop van het startvak. Nog even kletsen met de vrijwilligers en om 13:30 van start. Ik liep op kop met, zo bleek later uit de uitslagenlijst, Florian. Hij vroeg wat ik wilde lopen. “nou, zo rond de 39 maar wil niet al te diep gaan ivm de marathon zondag”. Hij wilde ook die tijd en samen liepen we tot het 2KM punt voorop, daarna vonden een aantal mannen achterons dat het harder kon dan 3:45 en vormde zich een kopgroep van 2 en streden 5 mannen om de 3e plek. Bij het 4km viel deze groep wat uit elkaar en ik liet de anderen doorlopen, een tempo van 3:50-3:55 vond ik wel een goed plan vandaag. Hier en daar een lichte klim in het parcours, iets wat deze ‘polderloper’ niet echt gewend is en daarom misschien wat zwaarder dan normaal.
start10kmHogeVeluweLoop
Ik liep inmiddels op een 8e plek en helemaal alleen, nr 9 zo’n 100 meter achter mij. De omgeving was mooi maar echt veel kreeg ik er niet van mee, ook vond ik het onverharde stuk op 8KM niet echt geweldig, tempo viel terug en nr 9 haalde mij in. Hier liep ik ook mijn ‘langzaamste’ kilometers in 4:07 en 4:08. Florian zag ik ook terugvallen en er zat zo’n 100 meter tussen ons. Op weg richting de finish probeerde ik nog een beetje op hem in te lopen maar dat gat was niet meer te dichten. Met een eindtijd van 39:47 en een 9e plek van de 395 mannelijke deelnemers kwam ik over de finish en had zo de 40min pacers achter mij gehouden. En dat was ook het doel van de dag, finishen in een sub40.

Op een bankje even wat drinken en afkoelen totdat ik achter mij hoorde: “best makkelijk je twitternaam achterop je @loopmaatjes shirt” – het was tweep @aukerensen. Leuk om even nieuwe gezichten in IRL te zien. Daarna terug naar de finish gelopen en met een appeltje van de organisatie op Merit wachten. Eerst kwam Barbara binnen, 52:20 maar ze schudde ontevreden haar hoofd. Echt lekker ging het niet volgens haar maar Merit ging goed, ze had nog een stukje met haar meegelopen en zou zo binnenkomen. En inderdaad, op 52:57 kwam mijn vriendin binnen en dan te bedenken dat ze er een hard hoofd in had dat ze onder 60min zou gaan lopen. Kortom, goed gedaan!
8kmhogeveluweloop
Tevreden liepen we terug naar het grasveld en de daar ingerichte hottubs zagen er erg uitnodigend uit maar helaas was het water iets te heet om lekker in te ontspannen dus besloten we na een lekker broodje hamburger weer terug te rijden naar Arnhem. Het was een leuke middag in een zonnige en mooie omgeving. Genoten! En nu op naar de Marathon van Eindhoven 2013, startnummer 8484 is er klaar voor!>