En weer terug naar Frankrijk voor de Marathon de Chaugey

Morgen is het zo ver: dan vertrekken Esther en ik naar het kleine plaatsje Chaugey in de Franse streek Cote d’Or. Nee, we gaan er geen chocoladefabriek bezoeken maar op bezoek bij de meest bekende inwoner van dit kleine dorpje: Loopguru Rob Veer. Rob is al sinds februari 2006 is Rob mijn trainer en woont al een aantal jaar in Frankrijk.

Rob organiseert de kleinste en de groenste marathon. Leest u even mee?

Chaugey - Cote d'Or - Photo courtesy of: Christian Labeaune - click for full size

Startplaats: Chaugey, 21290 Cote d’Or (Frankrijk)

Afstand: 42km 195m.
Hoogste punt: 465m
Laagste punt: 310m
Hoogtemeters: 710m

Profiel:

Bepaalt geen vlakke marathon

De Kleinste:
Chaugey is één van de kleinste zelfstandige dorpen in Frankrijk en telt op dit moment liefst 14 permanente inwoners, waaronder trainer/coach Rob Veer en zijn vrouw Susan. De marathon van Chaugey is uiterst kleinschalig en kent slechts één deelnemer. En dat bent u! De marathon gaat op afspraak, u loopt hem wanneer het u uitkomt. De start van de marathon is op ruim 1km van het dorp, en de finish is voor de deur van het kerkje in het hartje van het dorp. Bij deze marathon zult u vergeefs naar startvakken, dranghekken of VIP-tribunes zoeken. Onderweg zult u geen verkeersregelaars of gezellige bandjes langs het parkoers aantreffen. Publiek? Misschien gunt een enkele herkauwende koe u onderweg een meewarige blik.

De Groenste:
U loopt over verharde en deels onverharde wegen in het heuvelachtig grensgebied van de departementen Cote d’Or en Haute Marne. Dit gebied zal in 2013 de status van ‘Parc National’ krijgen, vanwege de vele oorspronkelijke bossen en de biodiversiteit. Tijdens uw marathon worden prachtige vergezichten over dunbevolkte dalen met meanderende beekjes afgewisseld met schaduwrijke bospaden door eeuwenoude loofbossen. De wegen en paden zijn nooit vlak en zelden recht. U loopt door een bijzonder verkeersarm gebied: geen fijnstof, maar zuurstof!

De Formule:
Het parkoers van deze unieke marathon is niet uitgepijld of anderszins aangegeven. Rob Veer fietst met u mee en zal u de weg wijzen. Als uw privé gids zal hij er op toezien dat u de juiste route neemt. Die is uiteraard exact 42km en 195m lang. Bovendien fungeert hij als uw persoonlijke mobiele verzorgingspost: bidons, gelletjes, kleding e.d. gaan mee in zijn rugzak. Af en toe zal hij stoppen om u op de gevoelige plaat vast te leggen. Uiteraard kunt u dan gewoon doorlopen! En niet te vergeten: hij draagt zorg voor de officiële tijdwaarneming.

De Datum:
Één van de unieke elementen van de Marathon van Chaugey is dat het een marathon op afspraak is. De marathon zal jaarlijks op een beperkt aantal momenten gelopen kunnen worden. Welke data het uiteindelijk worden hangt af van uw wensen en de beschikbaarheid van de coach. Ook de starttijd wordt in goed overleg bepaald. Loop je graag vroeg in de ochtend, overdag of toch liever in de avond? Binnen de grenzen van voldoende daglicht is alles mogelijk.

Meer info over Le Marathon de Chaugey lees je op Rob’s website


Vandaag vroeg Rob aan mij hoe laat we zaterdag willen beginnen met de marathon! Cool! Waar kun je je eigen starttijd bepalen? Ik heb maar 10:30 uur doorgegeven dan kunnen Esther en ik ons nog even rustig voorbereiden. We gaan er niet heen voor een snelle tijd, zowel voor Esther als voor mij zal het een mooie training zijn en aangezien dit de eerste editie zal worden van deze bijzondere marathon komen we, mits we de finish halen natuurlijk, op de eerste plek bij de vrouwen en mannen in de ranglijst. Wie loopt ons er binnenkort uit? 🙂

Uiteraard zal er volgende week een uitgebreid verslag op mijn blog volgen over deze nu al spraakmakende marathon! Tot snel!

>