Parcoursverkenning Den Haag Strand Marathon

Vandaag kwam Mieke uit het verre Hoogeveen naar RR-HQ in Alphen aan den Rijn. Missie: 18KM (in 2 uur) parcoursverkenning van de Den Haag Strand Marathon!

Mieke was zo rond 12 uur bij mij. Ik werkte nog snel mijn boterhammen naar binnen en we vertrokken richting Wassenaar. Vlak bij de renbaan Duindigt ligt het clubgebouw van de Haagse Road Runners. Altijd handig om even te kijken waar wij ons op zondag 8 januari moeten melden. De zoektocht ging niet helemaal vlekkeloos, we eindigden bij de hockey en rubgyvelden… blijkbaar zaten we zo te kletsen dat we het hele clubhuis gemist hadden. Dan maar snel richting Scheveningen. Onderweg kregen we zelfs nog een succestweet van de organisatie, leuk!!

Klaar voor 18KM van het parcours

We parkeerde in de parkeergarage van de Zwolsestraat, vlakbij het strand en aan het parcours van de marathon. Via een duinweggetje liepen we een stukje van het 39KM punt en sloegen vlak bij de gevangenis (ja die van de lekkere Joegoslaven) het duinpad in richting Meijendel (2KM punt). Na een klimmetje over de duinen, trap op en trap af, kwamen we op het strand aan. We hadden heel veel wind in de rug. Dat was lekker lopen. We gingen eigenlijk iets te snel. Mieke moest deze training doen op 6:40min/km maar met windracht 6 tot 7 mee vlogen we vooruit richting Katwijk. Lekker kletsen over van alles en nog wat, geen probleem maar de schuimkoppen op de golven gaven wel aan dat we na een uur een pittige terugweg zouden krijgen.

Na 9KM gaf ik aan dat we moesten omkeren en een strandpaal een stukje verderop zou het keerpunt worden. Mieke liep om de paal heen en toen begon het… wat een wind tegen.. dit was heftig. De wind blies vol vanuit het zuidwesten en ik zei tegen mijn ‘konijntje’ dat ze achter de haas moest gaan lopen, net zoals we het gaan doen op 8 januari… wie weet wat ons dan allemaal staat te wachten? Sneeuw, wind, ijzel, regen… we gaan het zien. Dit was nu al afzien. Ik liet het tempo terugvallen naar 7 min/km maar Mieke gaf aan dat we wel iets harder konden. “Wil je 6:40 proberen dan?” Ze knikte en ik sleepte haar mee over het strand.

Mieke op weg, met Schevingen achter haar

Samen bikkelde we tegen de wind in en ook ik vond het best pittig. De wind deed zijn best om ons weer terug te blazen naar Katwijk maar we lieten ons niet klein krijgen. We zijn hier om ons voor te bereiden om een super 1e marathon van Mieke. De wind blies het losse zand over het strand. Zo af en toe schreeuwde ik iets naar Mieke om haar op te peppen en mee te krijgen richting de Pier in Scheveningen. Bij dat punt zouden we weer omkeren en wachtte ons de laatste meters over de boulevard.

Het was te merken aan mijn loopmaatje dat ze het zwaar had.. niet zo verwonderlijk, we hadden inmiddels al 8KM tegen de wind in lopen hakken… en die @#$ pier kwam voor Mieke’s gevoel ook niet dichterbij. We waren bijna in Scheveningen en ik zag op mijn klokje dat de training wel eens precies zou uitkomen zoals gepland. Nu nog even dat brede stuk strand bij de Pier bedwingen… “Nu komt het zwaarste stuk Mieke!” .. door het mulle zand liepen we onder de Pier door.. we werden bijna gezandstraald en moesten door een soort van strandduin dalen en weer klimmen om onder de Pier door te kunnen.. heftig!!

Nog even volhouden Mieke, nu gaan we het strand af en de Boulevard op… Mieke wilde niet meer maar met de belofte dat de kibbelingen heerlijk zouden smaken kreeg ik haar omhoog de boulevard op. Kijk Mieke, daar bij vishandel Simonis is de onze finish!! En op precies 1:59:40 uur drukte ik mijn Garmin uit. Is dat uitkienen of wat?! 18,7KM op 6:35min/km … Dat vind ik stoer. 6:40min/km gepland hebben en dat ook nog gewoon lopen!!

Even nagenieten van een heftige training!

Een dikke knuffel had Mieke wel verdiend en ze vroeg: “Ben jij niet kapot dan?” hihi.. Nee, je haas heeft nog wel wat energie over.. en dat moet wel want over 6 weken zijn we hier weer en dan gaat het echte werk beginnen! De twee onwijs grote bakken kibbeling lieten we ons goed smaken op op de terugweg reden we nog even langs de RoadRunners.. en ja, nu wel gevonden! Met een frisse douche en een lekkere bak soep van Mrs. RR sloten we deze leuke dag af.

Dit filmpje van 1:38 minuten móet je eigenlijk even zien 🙂

Je hebt het goed gedaan vandaag Mieke! Ik ga met vertrouwen jou op je eerste marathon hazen!
En diep respect dat je zo’n zware marathon als je eerste kiest! Als je nog een keertje wil trainen op het strand ben je altijd welkom! Dank voor de leuke dag!



>