Leiden Marathon Parcoursverkenning met Koen Raymaekers

De Leiden Marathon organiseerde een bijzondere dag. Een groepje geselecteerde gelukkigen, genoemd het Leiden Marathon Eliteteam, mochten op bijzondere wijze kennis maken het nieuwe parcours van de Leiden Marathon. Een VIP middag met lunch, het nieuwe marathonshirt, de DVD van de bijzondere reportage over de organisatie van deze marathon, een bustour over het parcours en twee korte stukken hardlopen over het parcours en dit alles met niemand minder dan Koen Raymaekers, één van Nederlands snelste hardlopers (marathon PR 2:10:35). Ingrediënten voor een topdag dus. Jammer genoeg zat ik niet bij de gelukkigen maar ingeloot loopmaatje Juriaan uit Den Haag, mijn haas bij de Berenloop 2009 (nog steeds één van mijn mooiste marathonverslagen) was verhinderd en gaf zijn plekje aan mij, nogmaals dank Juriaan!

Het Marathon Leiden eliteteam

De middag begon in het Koetshuis de Burcht in Leiden waar het eliteteam werd verwelkomt door marathonechtpaar Tjeerd en Mok Scheffer, de drijvende kracht achter de marathon van de sleutelstad. Toen we plaats aan de lunchtafel namen kwam onder applaus de snelste Nederlander bij de Marathon Rotterdam 2013 binnen. Tjeerd gaf wat uitleg over de dag en daarna vertelde Koen over zijn wedstrijd in 010, een week geleden. Koen is een rustige en bescheiden hardloper en gaf iedereen de tijd om vragen te stellen die hij uitgebreid beantwoordde. Na de lunch liepen we met Tjeerd en Mok richting het finish- en startgebied. Allemaal bekende plekjes maar voor een aantal van de eliteteamleden geheel nieuw. De afgelopen jaren was het parcours van de hele marathon tweemaal dat van de halve. De marathon raakte daardoor een beetje uit de populariteit. “Met 300 deelnemers aan de 42,195KM kun je eigenlijk de naam marathon niet dragen. Of je stopt er mee, of je pakt het rigoreus aan. Dat laatste hebben we gedaan met het nieuwe parcours. Heel veel werk maar er hebben zich nu al 700 deelnemers aangemeld waardoor Leiden zich al bijna kan meten met het deelnemersaantal van bijvoorbeeld de Marathon van Eindhoven” aldus een enthousiaste Tjeerd.

Na een kleine wandeling door de Breestraat (startstraat) gingen we de bus in richting Zoeterwoude, hier maakte we een kleine wandeling over een stukje van het parcours wat ik nog niet had verkend, extra leuk dus. Koen beantwoordde nog steeds vragen van lopers en kletste lekker mee. Daarna richting de Rijneke boulevard waar Tjeerd de plek aanwees waar het ponton over de Oude Rijn komt. Er is voor het ponton gekozen omdat de halve marathon te lang zou worden als er bijvoorbeeld gekozen zou worden voor een andere brug. Bij de tijdelijke brug, ter hoogte van het industrieterrein op de grens van Leiderdorp en Koudekerk aan den Rijn zullen de halve marathon lopers links afgaan richting Leiderdorp en de marathonlopers rechtsaf richting de Koudekerksebrug en zo verder naar de Lage Waard. Allemaal heel herkenbaar trainingsgebied omdat ik zelf 20 jaar ongeveer 150 meter vanaf de brug heb gewoond. Op de Rijneke boulevard kregen we een ijsje aangeboden wat prima smaakte, ook Koen had even geen marathondieet die dag 🙂

Uitstekende post-marathonvoeding

De bus stopte bij de Lage Waard waarna Tjeerd de lopers aan mij toevertrouwde om hen naar Hoogmade te brengen. 4,6KM over de Mattenkade, Ruige Kade en Groenwegh, een stukje wat op 3 februari ook al in kaart/foto is gebracht op dit blog. Koen liep lekker uit maar de voorste lopers moeten even ‘afgeremd’ worden want ze werd iets te fanatiek met zo’n snelle loper voorop 🙂

Vanuit Hoogmade reed de bus weer door richting Roelofarendsveen waar Tjeerd vertelde over een wijziging in het parcours. De lange Aderweg is eruit gehaald en daarvoor is terug een fietspad langs de A4, het Veenpolderpad en gaat het parcours ook over het Noordeinde en Westeinde, twee heel mooie stukken in Roelofarendsveen die niet kunnen ontbreken in het parcours. De bus bracht ons daarna naar Nieuwe Wetering waar ook mijn tweede parcours verkenning van 17 maart begon richting de finish. Via de huisjes aan de Voorweg liepen we over het Molenpad naar de Lijkermolens. Even was er verwarring, Koen was zoek. Tenminste, ik zocht een geel adidas shirt maar inmiddels had Koen ook het groene Leiden marathonshirt aan. 3.5KM gelopen in een heerlijk zonnetje om daarna een drankje en hapje te nuttigen in de Vergulde Vos.

Trainen met een topper – dat gebeurt je niet elke dag!

Het laatste stukje van het parcours werd bekeken vanuit de bus, waaronder de mooie route over de Leidse Singels en bij de Morspoort gingen we de bus uit. Vanaf hier loop je weer over het ‘oude’ parcours door het bruisende centrum van Leiden waar het op 26 mei ook weer een feest zal zijn. We namen afscheid van Koen en een aantal eliteteamleden die richting de Haagweg gingen (de ideale parkeerplek, ook op de marathondag met gratis transferbusjes) en ik liep met Tjeerd, Mok en de overgebleven lopers naar de finish achter het stadhuis.

Een geweldig leuke dag in goed gezelschap. Kom nu maar met de Leiden Marathon, ik heb er heel veel zin in!


Een klein stukje film van de parcoursverkenning met Koen

[fsg_gallery id=”1″]

Dennis was ook één van de eliteteam leden vandaag. Zie hoe hij de marathon vorig jaar liep in de eerder genoemde documentaire:


>