Droom haasopdracht – De Marathon van Dubai 2011

Het klinkt als een sprookje maar soms komen sprookjes ook echt uit. Het is bijna niet te geloven maar ik ga op 21 januari 2011 de Nederlandse, in de Verenigde Arabische Emiraten werkende en wonende Harmke Westervelt hazen op haar eerste marathon. Die loopt ze, hoe kan het ook anders, in Dubai

Dubai Marathon 2011

We schrijven 25 juni 2010 toen ik onderstaand mailtje via mijn weblog binnenkreeg:

Beste Ronald,

Zo te zien ben jij een behoorlijke door de wol geverfde en wat al niet meer hardloper. Zo ver heb ik het helaas nog lang niet. Sterker nog, ik moet nog beginnen. Maar ‘t plan ligt er en ik heb er zin in. Ik woon in Dubai en wil in januari 2011 graag de Dubai marathon lopen. Ken jij misschien mensen die hier ook gaan lopen? Ik zou graag in contact komen zodat we elkaar per mail kunnen motiveren. Dit klinkt waarschijnlijk als een grap in de oren van een crack, maar ‘k wil het toch graag proberen. Zou het tof vinden als je m’n mailadres zou doorgeven aan iemand die ook hier gaat lopen.

vriendelijke groet,
Harmke

Harmke met één van de toppaarden van HAE

Vanaf dat moment volgde er een uitgebreide mailwisseling met Harmke. Ze traint paarden voor marathons en is zeer serieus en ook zeer goed in haar werk. Er worden topprestaties van de paarden gevraagd en daarbij is een heel team continue aan de slag. Er wordt getraind met Polars en Garmins en heeft zij een geheel uitgeruste kliniek voor bloedonderzoeken, scans, x-rays en dergelijke op het trainingsterrein. Er wordt ook heel veel energie gestoken in het onderzoek naar de juiste voeding voor de paarden. Het voer wordt zelfs speciaal samengesteld. De prestaties van het Team Hadaybit Asalem Endurance, eigendom van His Highness Sheikh Hamdan Bin Rashid Al Maktoum, zijn niet gering: in februari wint het team de 3e plek in de lange afstandsrit over 120km met een gemidddelde van 26,7 km/u en een maand later liep het team zelfs een nieuw wereldrecord in de geschiedenis van de ‘endurance racing’ tijdens de Crown Prince Endurance Cup in Dubai. Het paard Badawi liep die dag de 120km met een ongelooflijk gemiddelde van 29,47 km/u! Meer bijzondere prestaties van team HAE lees je hier

Het is duidelijk dat er alles aan gedaan wordt om de paarden in topconditie te krijgen en te behouden: een behandeling waar menig topatleet van droomt. Om beter te begrijpen hoe het lichaam fysiek maar ook mentaal moet afzien bij een marathon heeft Harmke besloten zelf een dergelijke beproeving aan te gaan in de vorm van een hardloopmarathon.

De afgelopen maanden hebben we veel met elkaar gemaild. Ik hielp haar op weg met trainingsadviezen, tips waar ze op moet letten bij het lopen, hartslag, tempowisseling, trainingsvormen maar ook haar te begeleiden als het even niet lekker liep, ze geplaagd werd door een blessure en haar vooral te motiveren om door te gaan. In het begin zat ik nog een beetje te dollen dat ik wel naar Dubai wilde komen om haar te hazen maar ik wist zelf ook wel dat dat geen optie zou zijn. Het kostenplaatje is gewoon te hoog om ‘even’ een paar dagen naar de Emiraten af te reizen om daar te lopen. Na verloop van tijd ging het hardlopen Harmke steeds beter af. Ze sloot zich aan bij een hardloopgroepje en doet nu op de vrijdagen haar lange duurlopen. Ze loopt binnenkort twee halve marathons om zich goed voor te bereiden op de 42KM in januari en ze heeft zich inmiddels aangemeld voor de Dubai marathon. Nu kon ik niet meer achterblijven, ik zag in dat Harmke echt in staat is, ondanks dat ze pas in juni met hardlopen is begonnen, de marathon van Dubai kan volbrengen. Daarop schreef ik mij ook in voor de magische 42KM in deze bijzondere stad.

Team Hadaybit Asalem Endurance behaalt een nieuw wereldrecord

Harmke zorgt ervoor dat ik naar Dubai kan komen en heeft ook een slaapplaats voor mij geregeld. Aan mij de dankbare taak haar te helpen in haar eerste marathon, iets wat ik héél graag voor haar doe. Op woensdag 19 januari vlieg ik naar Dubai en op vrijdag 21 januari lopen Harmke en ik samen, de marathon. Start 07:00 uur!

Ik geloof in je Harmke, en weet zeker dat je de marathon in goed gevolg gaat afleggen. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten en je de hele 42,195KM bij te staan. We gaan ervoor! Dubai Marathon 2011 Finishers!!

>