Ben 1e vrouw recreanten geworden in Zwolle! (nu met verslag)

Leuke plannen worden spontaan geboren. Gisterochtend in de auto vertelde ik aan Miranda dat er dit weekend leuke loopjes waren waaronder een hele gezellige halve marathon in Zwolle. Ze vroeg gelijk: “wil je er naar toe?” Daar had ik niet op gerekend met de 12 uurs loop volgende week in gedachten houdend.

Eh, ja, heel graag maar eenmaal thuis aangekomen kwam de desillusie. De Halve van Zwolle kent alleen een voorinschrijving er zijn geen startnummers verkrijgbaar op de dag zelf…Balen!! Had er net zo’n zin in gekregen. Dan maar alle media-oplossingen ‘to the rescue” Een bericht op mijn blog en op twitter met het verzoek de tweet (het bericht) te “retweeten”

Al snel kwam de boel in beweging. Martine meldde dat een collega militair uit Zwolle mogelijk een startnummer had maar na een telefoontje met hem kwam ik erachter dat hij zijn deelname al geannuleerd had ivm een blessure. Dan maar de stoute schoenen aantrekken en één van de sponsors van de halve bellen. Run2Day in Zwolle. Aan de lijn kreeg ik Eddie die vertelde dat hij van zijn team een uitvaller ivm een blessure had… en dat ik wel dat startnummer mocht hebben.. hee, dat is superaardig, nogmaals dank Eddie!


20090614-zwolle.jpg

Je bent dan wel een dame, startnummer 2733 en je heet Esther Devilee. “Dat meen je niet!!” zei ik tegen hem. Esther is een vriendin van mij en heb net met haar de Roparun gelopen. Hoe klein is de (hardloop)wereld! Niet veel later kwam er via Twitter ook hulp van Runningman Pieter die mee wilde lopen en op zoek ging bij zijn schoolgenoten in Zwolle voor een nummer.. helaas.. geen geluk. Zelfs blogster Michelle belde mij nog op dat zij iemand kende in de organisatie maar zij kreeg haar niet te pakken. Pieter zag zijn deelname aan zijn neus voorbij gaan maar Twitteraar Keesdeloper had nog een nummer voor hem en zo werd het toch nog voor iedereen feest in Zwolle


In de auto en hup naar die mooie stad aan de IJssel. Om 18:30 uur kwam ik aan op het parkeerterrein bij het zwembad en daar zag ik Rik, even rechterraam open en met hem gekletst. Zijn derde wedstrijd (4EM) op één dag zou hij vandaag lopen! Bizar goed. En verderop stond Twitteraar Kees, een spontane ontmoeting, leuk: “In het echt ben je nog knapper!” dank je Kees!


20090614-stadskantoor.jpg
Gezellige drukte bij het stadskantoor

Bij het stadskantoor het startnummer van Esther opgehaald wat zonder problemen ging. Daar zag ik ook Haroldinio. Dé promotor van de marathon van Eindhoven die je echt overal tegenkomt. Even bij de start van de 4EM kijken en Rik filmen die uit eindelijk 4e zou finishen. Zijn vorige twee wedstrijden van deze dag was hij al 1e en 2e geworden.. Super Rik! Op weg naar het startvak werd ik herkend door Twitteraar en raadslid in Zwolle, Frankwin, leuk om even hallo te zeggen en niet veel later kwam Pieter aangelopen. Hij was helemaal bij dat hij toch nog kon starten in zijn studiestad.De start van de 4EM met Rik in blauw shirt en zwarte bril in de tweede rij


20090614-heraldinio.jpg
Haroldinio was te laat bij de start en vertrok dus helemaal alleen

In het startvak zag ik mijn hardloopmaatje Claudia. Als Zwolse van origine kan zij natuurlijk niet ontbreken in haar hometown. Ze was verrast mij te zien, ze had niet meegekregen dat ik toch nog een startnummer had kunnen regelen. Ze zei dat ik ging genieten want lopen in Zwolle is een feestje! “Laat je maar verrassen!” was haar antwoord.

Wolter Kroes zong de hele boel aan elkaar en om 20:15 uur was het startschot. Een deelnemersveld van bijna 2300 man/vrouw ging op pad. Ik stond in het wedstrijdvak maar bleek later een recreantennummer te hebben.. nou ja.. had ik lekker de ruimte en ben niet anders gewend 🙂 Claudia ging als een speer weg maar vandaag liepen we niet samen. Vandaag moest mijn oude PR op de halve 1:32:01 van december 2007 eraan. Gek genoeg had ik sinds die tijd heel veel afstanden gelopen maar geen halve.. Claudia wenste mij succes toen ik haar passeerde, (jij ook!) en in rap tempo ging ik richting de binenstand waar 3 rondjes moesten worden gelopen.

Het tempo was hoog.. hoe hoog? Geen idee… mijn Garmin deed helemaal niets. Ik denk dat hij de hoosbui van donderdag niet echt leuk heeft gevonden want om de paar seconden viel hij uit. Dan maar op gevoel en vlak na de start haakte ene Hans bij mij aan. We hadden een mooi gelijk tempo en met hem zou ik twee rondjes meelopen. Onderweg heel veel bandjes en enorm veel publiek. Claudia had niets te veel gezegd.. dit was genieten maar er moest ook gelopen worden. Halverwege het het rondje stond een stand van Run2Day waar Esther de longen uit haar lichaam schreeuwde.. Ik riep haar toe dat dit haar nummer is, wijzend op mijn startnummer en zei riep terug dat ik superhard ging.


20090614-RR-in-Zwolle-klein.jpg
Onderweg met Hans Versteeg (opgezocht adhv zijn startnummer)
Foto: E.mmel

Bij de drankposten regelmatig even een beker water aangepakt want het was nog best wel warm.. maar telkens als ik riep “is er ook sportdrank?” keek men mij aan of ik uit Mongolië kwam.. grrr.. Volgens Hans werd er alleen maar water uitgedeeld. In het centrum stond een heel groot videoscherm wat elke keer mijn aandacht trok.. dat zou later nog een probleem opleveren.. Vlak voor het laatste rondje moest ik echt even iets te eten hebben.. ik had geen gelletje meegenomen maar daar stonden mensen met bananen in hun hand.. snel een paar kleine hapjes en dat werkte.. de turbo ging aan. Ik werd ingehaald door twee snelle mannen en dat werd mijn missie. Hen bijhouden. Hans kon mij niet meer bijhouden en in hoog tempo begon de grote inhaalrace van de langzamere lopers. Al slalommend liepen we door Zwolle waarbij ik heel veel dingen herkende van mijn zwerfloopje door die stad op 16 oktober 2008


20090614-marathon-334-edit.jpg
Hardloopfeest in Zwolle
Foto: www.weblogzwolle.nl

De brug buiten het centrum ging één van de mannen er vandoor en de ander viel terug. Nu maar even alles aanzetten richting de finish. Ik liep het centrum, zag weer het grote scherm maar waar is de Finish? Ik passeerde de matten, waarvan ik dacht dat dat het 21,1KM punt was maar waar is de boog, waar zijn de medailledames, waar zijn de finishers? Grote verwarring! Ik vroeg aan een vrijwilligster: “Waar is de finish??!!” “Nog een klein stukje.. maar ik was al bijna het centrum uit. Weer vroeg ik aan iemand “Waar is de finish!!” Nog een klein rondje.. Flikker op!! ik ben er nu toch al? Helemaal van slag af liep ik het centrum uit, tempo was weg en ik voelde mij klote. Heb ik dan de finish gemist?? Ik kwam langs hotel Campernille en zag het echt niet meer zitten.. ik stopte bij een agent en vroeg hoe laat het was.

21:50 uur… Ik snap er niets van.. ik ben toch al lang binnen.. waar is de finish… “Op de grote Markt bij de kerk” zei hij.. Totaal ontgoocheld ging ik op de stoep bij hem zitten… Vijf minuten later liep ik binnendoor naar het centrum. Mensen spraken mij aan: “Hee, je snijdt een stukje af” “Nee!! ik heb er @#@$!! 3,5 rondje op zitten!” Een andere man: “hee waarom loop je hier, ben je gestopt en heb je te weinig getraind?” Grrr.. nou moeten ze ophouden anders wordt het nog heel vervelend in Zwolle voor de ziekenhuizen!!

En daar kwam ik in het centrum aan.. en ja hoor, een levensgrote boog links van dat grote scherm. Geen enkele ronde heb ik die boog gezien. Ik vind het overigens heel onprofessioneel van de organisatie. Er was niemand die op één of andere manier duidelijk maakte dat de finishers links af moesten. Zet een speaker neer vlak voor de finish: “Rondjelopers rechts, finishers links”. Of zet een paar vrijwilligers in met een megafoon zodra de eerste snelle lopers aankomen. Tip voor volgend jaar? (Er gaat een mail naar de organisatie)

Ik klom over een hek, vele toeschouwers keken mij vragend aan.. sommigen dachten met een marathonvervalser te maken te hebben. Een vrijwilliger kwam op mij af en vroeg wat er aan de hand was. Geëmotioneerd vertelde ik dat ik de finish had gemist en mijn PR naar de haaien was. Ik liep op de finish af en nam mijn medaille in ontvangst. Kees stond bij de finish en filmde mij.. Zodra zijn film on line is zal ik de link vermelden want mijn woede/verdriet zal duidelijk te zien zijn. Claudia, die vandaag rustig aan heeft gelopen, stond te kletsen met Han en ze vroeg hoe het was gegaan. Ik wilde niets liever dan uithuilen bij haar… wat een klote einde van zo’n mooie, snelle halve marathon.


20090614-samen_met_rr.jpg
Claudia blij met haar medaille,
ik verdrietig vanwege het missen van de finish

Na de finish even kennis gemaakt met Claudia’s moeder, met Han, de loper die ik heb gezien bij de Low Tide Marathon en Anita, de vrouw van blogger Hans. Daarna mijn spullen gepakt en richting het parkeerterrein gelopen waar ik een loper zag die in de wedstrijd vlak voor mij zat. Ik liep met hem mee en hij vertelde dat hij 1:26 had gelopen.. tja, ik ook.. denk ik… Even opfrissen in het zwembad maar ik wilde eigenlijk alleen maar naar huis. Bij mijn auto aangekomen zag ik dat mijn rechterportierraam eruit was.. @#$@ ook nog in mijn auto ingebroken?? Hoe dramatisch kan deze dag eindigen… maar raar… ik zie helemaal geen glas! Mijn raam bleek nog open te staan van na mijn praatje met Rik. Zwolle is toch een hele veilige stad.

Op weg naar huis belde ik Esther en vertelde het verhaal en dat ik niet wist wat ze gelopen had.. Ik had voor haar een super PR willen lopen.. en nu… ? Toen ik om 00:30 uur thuis aankwam kwam er een geweldig sms’je van Pieter: “Gefeliciteerd, je bent eerste vrouw recreant geworden. 1:26:35 Hoe voelt dat?” … Super!!

Aanloop 9:41
Eerste ronde: 24:54
Tweede ronde: 26:01
Derde ronde: 26:01 (hoe bizar)
Netto eindtijd: 1:26:35

Snel Esther gebeld en haar gefeliciteerd met haar overwinning 😉 Nr. 62 van de 2290 deelnemers! Blijkbaar heeft de organisatie ervaring met lopers die de finish missen en hebben ook matten op 21,1KM liggen op het normale rondje. Ik was nu weer helemaal superblij! Een vet dik PR. 5 minuten van mijn oude halve marathontijd af. Het halve marathon van Zwolle festival is echt een feest. Geweldig publiek, mooie omgeving en veel muziek.

Klik hier voor een filmpje van een teleurgestelde RR, na de finish


20090614-medaillezwolle.jpg
De medaille is erg mooi!

Volgend jaar weer.. en nu weet ik waar de finish is!

ps: Toen ik thuis kwam lag er een opbeurbriefje klaar van Miranda met de volgende lymerick:

Er was eens een loper in Zwolle
Die kon niet meer stoppen met hollen
Want o, wat een pech,
de finishboog was weg
Dit is echt gebeurd zonder dollen

ps2: Zojuist antwoord van de organisatie ontvangen: startnummer is niet overdraagbaar, dus Esther, nogmaals van harte 😉

ps3: zie ook dit filmpje gemaakt net na de finish.. een teleurgestelde RR

>