Uitgebreide Nike+ iPod test

Hardlopen met Nike+ iPod als persoonlijke trainer: “Tune your Run


Nike+ iPod

Wat heb je nodig?

Nike+ iPod kit

1) Nike+ hardloopschoenen
2) Nike+ sensor en ontvanger
3) iPod Nano

Het instellen van de iPod is heel gemakkelijk. Bevestig de kleine ontvanger aan je iPod en selecteer in het Nike+ iPod menu. Eenmalig stel je je gewicht en de stem (man of vrouw) voor de ‘feedback’ in. Daarna kies je de training de je wil gaan doen:


Selectieschermafstand instellen

Standaard (open einde), een bepaalde tijd, een bepaalde afstand of een bepaald aantal te verbranden calorieën. Je kunt in de laatste 3 gevallen kiezen voor een vooringestelde waarde of deze zelf te selecteren, zoals in dit voorbeeld 16,1KM. Daarna kun je je muziek kiezen. Dit kan een afspeellijst zijn van bijvoorbeeld lekkere snelle hardloopmuziek of een shufflestand waarbij de iPod zelf een muziekje kiest. Daarna maakt de iPod verbinding met de sensor in je schoen waarna je met de training kunt beginnen. Dit alles is met gesproken ‘feedback’ zoals je in het bericht van gisteren hebt kunnen horen.

Powersong

Tijdens de training hoor je om de vijf minuten de tijd die je hebt gelopen, bijvoorbeeld “ten minutes completed” en dit gaat zo door tot dat je halverwege je training bent “Turnpoint reached” waarna je personal coach begint terug te tellen door bijvoorbeeld “20 minutes remaining” te zeggen. Ik heb het nog niet getest maar ik ga ervan uit dat bij een vooraf ingestelde afstand zij/hij na elke kilometer een update laat horen.

Een handige functie bij de Nike+ iPod is de Powersong. Vooraf stel je één nummer op je iPod in als je ideale booster.. voor als je het even moeilijk hebt of je die snelle eindsprint nog even wat kracht bij wilt zetten. Houdt tijdens de training de ronde knop in het midden van de iPod even ingedrukt en het huidige nummer wordt gepauzeerd en je Powersong wordt gespeeld. Daarna gaat het vorige nummer gewoon weer verder.

Totalen overzicht

Als je training afgelopen is hoef je niet persé te stoppen. De tijdmeting loopt gewoon door. Pas nadat je op de menuknop hebt gedrukt zie en hoor je je totalen van de training. De totalen worden bijgehouden in je iPod zodat je later op je iPod je vorige, recente of totale workout data kunt zien. Ook je persoonlijke records worden bijgehouden zoals je snelste kilometer.
Je kunt je iPod met meerdere sensoren laten communiceren voor als je bijvoorbeeld je partner ook met Nike+ schoenen loopt.

Met de training van gisteren heb ik gemerkt dat het wel verstandig is je sensor te kalibreren. De afstand door de iPod gemeten was 13,8 KM terwijl mijn Garmin 14.32 KM aangaf… dat scheelt nogal wat. Gelukkig gaat kaliberen handig via een menu. Je kunt kiezen uit een afstand van 400 meter of deze zelf te selecteren. Loop, als je geen GPS apparaat hebt gewoon langs wat hectometerpaaltjes om je Nike+ iPod goed af te stellen.

Na de training verbindt je je iPod met je PC of Mac waarna de training in iTunes wordt ingelezen en door wordt gestuurd naar de Nikeplus.com site.

Op de Nike+ site kun je training grafisch bekijken:


Nike+ site
Klik <%popup(20070221-nikeplussitegroot.jpg|994|550|hier)%> voor een vergroting

Op de site kun je je totalen per week of per maand bekijken. Ook je persoonlijke records worden bijgehouden.
Verder kun je je eigen doelen instellen, zoals het aantal trainingen wat je wil doen, een bepaalde afstand of een bepaald aantal calorieën in bijvoorbeeld 4 weken. Nike+ houdt voor je bij of je op schema voor je doel ligt.

Ook kun je een virtuele wedstrijd opzetten. Tot maximaal 50 deelnemers kun je uitnodigen voor een ‘challenge’ die jij insteld, bijvoorbeeld, wie heeft als eerste 100KM gelopen vanaf een bepaalde datum. Je kunt bekenden, of onbekenden uitnodigen deel te nemen aan jouw challenge.


Nike+ challenge
Leuk idee voor een virtuele weblogwedstrijd?

Op de site kun je ook trainigsmuziek downloaden. Zoals Emmie al aangaf in haar reactie op het bericht van gisteren kun bijvoorbeeld gratis muziek downloaden van DJ Steveboy

Er zijn echter twee dingen die Nike nog zou kunnen verbeteren: De Nike+ site in het Nederlands maken en het meest belangrijke als je het mij vraagt, de mogelijkheid tot in instellen van intervaltrainingen op de iPod. Het zou geweldig zijn als je je intervallen via gesproken feedback zou kunnen doen… dan hoef je (bijna) nooit meer op je horloge kijken..

Tot zover deel 1 van de Nike+ iPod test…één ding wil ik jullie nog even laten horen:

Tijdens het lopen kun je op elk moment je vordering beluisteren (door op de center-knop te drukken), zoals hier, 35 seconden voor het einde. Na afloop van de training hoorde ik hoe de workout was verlopen… en.. er volgende nog een hele leuke verrassing achteraan… luister maar:Alles over deze training kun je zien, hier op TripTracker SportsMate

Wil je alle berichten over Nike+ iPod op mijn weblog nog even nalezen klik dan hier

>