Dagje Brandweer / Rustig loopje

De vakantie is alweer bijna voorbij. Michelle ging een dagje op pad met Miranda en Wouter met mij. De kleine man (bijna 5) is helemaal gek van de Brandweer en hij vraagt mij regelmatig een kleine omweg te nemen zodat we langs brandweerkazerne’s rijden. Een bezoek aan het Nationaal Brandweer Museum leek mij dan ook een leuk idee.

Vuurtoren van Hellevoetsluis

Het NBM is gevestigd in Hellevoetsluis. Een stad waar ik normaal gesproken nooit zou komen maar na vandaag kan ik zeggen, Hellevoetsluis is een bezoekje waard. Deze stad in het zuiden van de provincie Zuid-Holland is een vestingstad, het museum is daar ook gevestigd. Even wat historie:

De vesting van Hellevoetsluis is in het begin van de 17e eeuw aangelegd om de oorlogs- en handelshaven te versterken. Het stadje was in die tijd belangrijk als haven en tot in de 19e eeuw bleef deze positie gehandhaafd. Hierna zette de verval in, wat nog versterkt werd toen in de jaren dertig de marinehaven naar Den Helder werd verplaatst. Na de oorlog, waarin een deel van het stadje werd verwoest, is het echter weer flink gegroeid. In de stad wonen veel forensen die in Europoort of Rotterdam werken. Hellevoetsluis is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden.

Zo..dat is wel weer genoeg. Wel interessant om te zien zijn de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die de Duitsers daar destijds hebben gebouwd om een aanval van de geallieerden af te slaan.


Bunker
Stille getuigen uit WO-II

Bunkerview
Nein, nein, nicht schießen, das ist der Kriegsmarine

O ja, het verhaal ging over de brandweer…

Het museum, wat door vrijwillgers wordt onderhouden, geeft een mooi beeld van de brandbestrijding van 1600 tot nu. Van de blusemmers, handpompen, spuitwagens, met paard, op stoom of diesel. Links de foto de oude commandants auto van de Rotterdamse brandweer (jaren 60).


Oude commandants auto Het betere werk voor Wouter

Een museum is wel leuk maar je mag nergens aankomen dus na het bezoek aan Hellevoetsluis zijn vertrokken richting Moerkapelle (bij Zoetermeer). Daar is een opleidingscentrum voor de vrijwillige brandweer en bedrijfshulpverleners. De eigenaar van het centrum ken ik via JVC en ik heb daar zelf ook wat brandoefeningen gedaan. In het centrum kon Wouter zijn hart ophalen want na een rondleiding door het complex mocht hij mee op één van de brandweerauto’s en met een ambulance…. De blik in zijn ogen.. onbetaalbaar!

Vanavond is er ook nog gelopen natuurlijk. Redelijk ontspannen tripje. 50 minuten in Z1-2 en daarna 10 minuten in Z2-3. De 50 minuten gingen in 10,3 KM/u en met hartslag van 145 (netjes binnen de grenzen) en de Z2-3 in 12,1 KM/u met HF 158. Een loop van 11 KM waar eigenlijk niet zo veel over te melden is.

Morgen de laatste vakantiedag… zal wel een klusjesdag worden want de dakgoten aan de voorzijde van het huis moeten nog gedaan worden..bluhh

>