Leiden Marathon 2008 (update)

Heerlijk ontspannen gelopen, veel bekenden gezien en gesproken. Leiden was een waar loopfeest!


RR in Leiden
Gelukkig heb ik wél wat spieren in mijn benen.
Foto: Murat (JVC)

Er staan wat foto’s on line in mijn Flickr Album met daarin een weblogger die haar komst naar Leiden voor de marathon geheim had gehouden! Hieronder het complete verslag:

Onderweg door Leiden loop ik Mark en RunningHans tegen het lijf die zich opmaken voor het mooie haaswerk van 4:00 op de marathon, even snel een praatje en een foto.

Het ophalen van het startnummer was niet in de bekende Pieterskerk maar in het Kamerlingh Onnes gebouw (faculteit der Rechten). Bij het omkleden werd ik aangesproken door een man die ik niet herkende maar zijn voornaam op zijn startnummer bracht duidelijkheid. Het was niemand minder dan de snelle Rencapy. De man wiens uiterlijk bij de meeste bloggers nog onbekend is. Nee, ik heb geen foto van Rencapy gemaakt 🙂

Even later zie ik Frederica en we maken even een praatje met z’n drietjes. Buiten word ik aangesproken door Corné Versteegt. Leuk om hem nu ook even te ontmoeten en niet veel later komen Richard en Frank ook aangelopen. Tas ingeleverd, laatste santaire stop en op naar het startvak.


Haasjes
De hazende webloggers

Terwijl ik door de binnenstad van Leiden loop valt mijn oog op een bekende en hele snelle Haag Atletiek dame die ik ken van Cultuurbarbaar Fred‘s weblog. Ik maak een praatje met haar maar haar naam op haar startnummer is niet Helmie (sorry Helmie dat ik niet gelijk je naam wist) maar Lodewijk. Ze heeft haar startnummer van een andere snelle Haag’er gekregen om haar collegaloper Peter te hazen op zijn eerste halve. Een betere haas kun je je toch niet wensen?

In het startvak zie een bekende blonde hardloopster. Het is Monique! Ze mailde een paar dagen geleden dat ze haar eerste marathon in Leiden zou gaan lopen maar dat ik het niet verder mocht vertellen. Monique was er helemaal klaar voor met haar medeloper Jan, ook bekend als LongJohn. Het volkslied klinkt uit een saxofoon, op het einde nog even snel een militair saluut naar Martine in het verre Afghanistan en de hele meute komt in beweging.

Als je in Leiden een PR wilt lopen moet je vooraan gaan staan. Als je halverwege start heb je minimaal 4 KM nodig om een beetje ruimte te krijgen. Mijn geplande tempo van 4:45 is goed vol te houden en ik loop ontspannen verder en vind aansluiting bij Richard (zie foto bovenaan dit bericht) die eigenlijk iets te snel loopt. Verder op wordt hij toegejuigd door de hele familie van der Klis en zijn vrouw Yvonne roept hem toe: “Dat kan sneller, Van der Klis!!” Haha, volgens mij heeft Richard iets goed te maken 🙂


Richard & RR
Even bijkletsen met Richard. Foto via Fam. vd Klis

Ik versnel en neem na ongeveer een kilometer afscheid van Richard en kijk lekker om mij heen. Verderop loopt een andere blogger en maak even een praatje met Martyn, die een flink tempo aanhoudt. Hij wil naar de 1:45 en zegt dat hij bijna op “maximaal” loopt. Het zou hem uiteindelijk ook lukken zijn tijd te halen.

In de Stevenshof staan JVC collega’s Murat en Aad foto te schieten en ik hou even in voor het beste resultaat. De Jacob Catslaan is zoals elk jaar weer schitterend versierd. Een feest om door deze straat heen te lopen. De laatste 2,5KM versnel ik nog een beetje en de laatste 500 meter gaat het gas erop. Een aantal proberen nog mee te komen en één man had een blik in zijn ogen van: “Jij gaat mij niet voorbij!” maar ik had door de ontspannen loop meer dan genoeg reserves over en ga met een supersprint de finish over.

Mijn eindtijd wist ik niet gelijk want aan het begin heeft mijn Garmin even een paar minuten stilgestaan, waarschijnlijk tegen iemand aangestoten maar ik rekende op tijd van rond de 1:40.

Na het ophalen van mijn tas bleef ik nog even wachten op de marathonlopers. De rode ballonnen van de 4:00 uur pacers kwamen in zicht maar plotseling loopt Frank mij voorbij.. sorry Frank, ik zag je niet aankomen. Mark en Running Hans waren weer uitstekend haaswerk aan het doen en niet later volgde Monique met Jan. Ze zagen er beiden erg fris uit en hadden een lekker tempo. Monique heeft vandaag haar eerste marathon met een uitstekend resultaat gelopen. Gefeliciteerd Moon!


Moon!
Monique tijdens haar eerste marathon!

De uitslagenlijst laat voor mij een mooie eindtijd zien van 1:38:34. Iets sneller dan ik had verwacht. Mijn enkel voelt nu wat gevoelig maar tijdens het lopen had ik er geen last van. Bij de eerste volgende wedstrijd zal ik voorzichtig gaan proberen weer op topspeed te lopen.

Leiden was leuk, zonnig en gezellig! Een aanrader voor alle lopers!
Data: 21,097KM, Eindtijd: 1:38:34, gemiddeld tempo: 4:41min/km, snelheid 12,8 km/u. Kcal.. geen idee, het batterijtje in mijn borstband was leeg, hartslag niet bekend maar niet overdreven hoog. En, deze keer een schitterend loopschirt:


Leiden 2008
Valt lekker op

>