De grote Forerunner 405 GPS test

Iedereen die niet van gadgets en al helemaal niet van de Garmin Forerunner houdt kan nu stoppen met lezen… tot morgen! Voor hen die het wel leuk vinden, vandaag: de grote Forerunner 405 GPS test

In tegenstelling tot eerdere berichten, ook van Garmin zelf, heeft de Forerunner 405 wel de mogelijkheid om routes in te laden en tijdens het lopen/fietsen/paardrijden en weet ik veel wat nog meer, uit te lezen om op die manier je weg te vinden.


Route in TC
Het aanbrengen van ‘waypoints’ in Garmin TrainingCenter

Het aanmaken van een route (ook wel Course, Rit of Koers genoemd) gaat redelijk eenvoudig. Alles daarover lees je in de meest geraadpleegde post op dit weblog: Je Forerunner 305 als Navigator. Na het maken van je route en het aanbrengen van de ‘waypoints’, de meldingen die je in je Forerunner wilt gaan zien kun je de route laden:


Kies de juiste rit

Selecteer in het Trainingmenu / Ritten de juiste “Koers”


Om na te gaan of alle waypoint netjes worden weergegeven, net als bij de FR305, ging ik op pad met beide hardloopcomputers. De route, een 300 meter lang rondje om onze huizenblok heen had ik voorzien van een aantal waypoints, zoals de start, de plekken waar je rechtsaf moet staan, de WipKip (ja, zo’n speelgoedkip met een veer eronder om lekker heen en weer te wiebelen) en het einde van de rit (Thuis-hap = banaantje eten)


duo test
Op naar de WipKip

Let erop dat je, wanneer je de rit hebt geladen pas je Garmin (tijd) start als je niet in de buurt staat van het einde van je rit. In dat geval zal de Garmin denken dat je de rit al volbracht hebt en zal de tijdwaarneming stoppen en de melding “Rit Compleet” in beeld komen.

Eenmaal onderweg met de FR405 heb je behalve de normale trainingsschermen, de keuze uit twee GPS schermen.

1) Het kompas waarin duidelijk je richting van het volgende waypoint wordt aangegeven met de afstand tot dat waypoint


Waypoint meeting
97 meter vooruit lopen

2) Het Virtuele Partner (VP) scherm waarbij de afstand tot de volgende waypoint wordt gegeven jou resterende tijd (huidige) tegen die van de Virtuele Partner (koers).

Is de onderste balk zwart gekleurd dan lig je achter op je VP. De snelheid van je VP heb je bepaald in het programma Gpx2Crs bij het maken van de koers. Hierorder zie je de naam die jezelf hebt aangebracht, verschijnen op het juiste punt in de route. Hier krijg je aanwijzing om rechtsaf te slaan naar de hoofdweg.


RA de hoofdweg op
Rechtsaf slaan aub

Als je je kompasscherm aan hebt staan en je nadert een waypoint krijg je ook in dit scherm ook duidelijk een melding en daarbij wordt gelijk de afstand weergegeven naar het volgende waypoint. De FR305 geeft de naam van de volgende waypoint niet weer wat dus een pluspuntje is voor de FR405


Wipkip in zicht!
Let op: Gevaar, WipKip in zicht en nog 58 meter het volgende punt

Eenmaal aangekomen op het einde van de rit zal je Garmin even piepen en je tijd stoppen. Mocht je ondanks alle aanwijzingen van de route afwijken (of gewoon stom verkeerd lopen) zal de melding “Van koers” in beeld komen en de richting worden aangewezen hoe je terug op koers komt. Zodra je weer goed zit komt de melding “Rit gevonden” in beeld en gaat de FR405 weer verder met de tocht naar de waypoints.


van Koers
Je bent van Koers geraakt, loop 86 meter terug om weer op koers te komen… ja, die melding Van koers verdwijnt na een aantal
seconden uit beeld.

Behalve deze uitgebreide navigatie op een koers kun je, net als bij de FR305 kiezen voor het navigeren naar startpunt of naar een van te voren ingestelde lokatie, bijvoorbeeld de camping of je hotel. Zie ook meer hierover in de FR305 post: Nooit meer verdwalen met je Garmin Forerunner

Kies in het GPS menu voor “Sla lokatie op” om je huidige postitie op de slaan en een naam te geven. Kies voor de functie “Terug naar Start” om de plek de vinden waar je je training bent begonnen.


GPS menu
Maak de juiste keuze in het GPS menu

Na het selecteren van je keuze krijg je te zien hoe ver het nog lopen is naar je gekozen locatie en de richting daartoe.


Hop naar huus
Nog maar 0,2KM in oostelijke richting om thuis te geraken

Eenmaal thuis kan het niet meer missen:


je bent er!
Yep, je bent er!

Het navigeren naar een lokatie kan zonder een training. Je kunt dus je training stoppen wanneer je wilt, zelfs je training resetten en alsnog een lokatie selecteren waar je naar toe wilt. Het enige scherm wat je bij deze functie tot je beschikking hebt is het bovenstaand kompasscherm.

Conclusie:
Het navigeren met de FR405 gaat eigenlijk hetzelfde als op de FR305. Je wordt duidelijk gewaarschuwd waarheen je moet lopen en, indien je waypoints hebt aangebracht in je route, worden deze keurig in je scherm weergegeven.

Het VP navigatiescherm vind ik zelf niet echt handig want over het algemeen doe je geen race tegen je VP als je al moeite hebt met de juiste weg te vinden. Laat dus gewoon lekker je kompasscherm in beeld. Handig is de melding van de naam van je volgende waypoint.

Nadeel van de FR405 is het ontbreken van een kaart (map) zoals in de FR305. In de 305 kun je via het scherm duidelijk zien hoe je route loopt en of jij de juiste route volgt in de vorm van een stippellijntje (de route) en een zwart driehoekje (jij). Dit is met name handig als je twijfelt aan je kompas en je duidelijk wilt zien ‘hoe de weg loopt”.

Ik weet dus al welke Garmin er mee gaat op vakantie, yep, de Good Old Forerunner 305


de route op de 305
Op de 305 een schematische weergave van de route en de waypoints

ps. Vergeet niet je Forerunner 405 “up-to-date” te houden met de laatste Firmware update. Mogelijk werken in de oude firmware bovengenoemde functies niet naar behoren!

>