De halve Marathon van Amsterdam 2005
klaar voor de race

Vandaag de grote dag! de 21,097 KM van Amsterdam.
Een uitgebreid verslag krijg je door op >> read more onderaan het artikel te klikken.

De race in een aantal korte opsommingen:

– massaal, maar wel gezellig
– zwaar, door vele bruggen en tunnels
– warm, af en toe behoorlijke tegenwind
– goed verzorgd
– aardig gelopen maar helaas geen nieuw Persoonlijk Record

maar ja, als Haile Gebrselassie geen nieuw record loopt, hoe moet ik dat dan doen?
De 1/2 marathon was zwaar, soms zelfs afzien, maar ik ben blij dat ik hem toch nog met een redelijke tijd heb uitgelopen. De cijfers: nettotijd 1:40:01, snelheid: 12,657 km/uur, 4:45 min/km, 2036 kcal, 178 bpm.
Mijn tijd van Leiden, 1:35:48 heb ik niet kunnen kloppen maar uiteindelijk ben ik in Amsterdam toch nog nr. 858 van de 4637 geworden (in mijn groep: Mrecr) en overall 923 van de 6312.. toch niet echt slecht..


Het hele verslag:

De dag begon eigenlijk al niet lekker. Ik stond klaar om de bus te nemen richting Amsterdam, vertelt de chauffeur mij dat hij niet richting het Olympisch Station rijdt. Ja, dat weet ik wel maar op de site van Interliner stond vermeld dat de lijn 370 zou stoppen bij een alternatieve halte nl Amstelveenseweg onder de ring A10, en dat is vlak bij het OS.

Toch maar geen risico genomen en in de auto gestapt. Rustig aan gereden richting het parkeerterrein van de VU want ik was nog ruim op tijd. Parkeren was geen probleem (had het drukker verwacht) en daarna richting de Sporthallen Zuid om mijn startnummer af te halen.

nr 1

Het was er al lekker druk met de deelnemers van de 10 KM die weer terug richting de sporthallen liepen. Bijna 13:00 uur, dus op weg naar het OS om de finish van Gebrselassie te zien. Ik had een plekje vlak voor de ingang van het OS dus kon alles goed volgen. Nadat Haile enthousiast in het station werd ontvangen ging ik weer richting de sporthallen om mij om te kleden..wat een deelnemers.

Het Olympisch station

Lekker rommelig maar ik vond alles wel goed georganiseerd. Nog even de laatste dingen checken: Werkt mijn borstband en snelheidsmeter? Zit mijn drankgordel goed, voorzien van twee flesjes Aquiruis en een flesje water?
In het zakje aan de voorkant nog een Energie Booster voor als het echt niet meer gaat.

Het weer is goed, misschien iets te warm, de wind was matig. Geen shirt met lange mouwen maar mijn rode shirt en zonnebril op tegen de schittering.
Nog even wat rek en strek oefeningen, stukje lopen en daarna het startvak opgezocht.. en nu maar wachten.. nog een half uur voor de start. Beetje kletsen met een echtpaar naast mij, afkomstig uit Amsterdam. Wat mij gelijk opviel aan de man waren zijn mooie nieuwe schoenen. De minuten tikte weg.. ik stond behoorlijk vooraan, ongeveer 10 meter vanaf de startlijn.
Nog één minuut…. ik kijk even achter mij… wat een deelnemersveld (6312!!). Het einde was niet eens meer te zien.

startvakken

START: Het veld komt in beweging. Het tempo is goed, zo rond de 13 KM/u. Op de Stadionweg gaat het lekker. Ik haak wat aan bij snelle lopers, eigenlijk geen probleem. Door de Rijnstraat richting het eerste hoogte verschil, de brug over de Amstel, nog steeds goed te doen. In Overamstel, het Industrieterrein waar o.a. de Trouw zit, komt de wind opzetten en drukt het tempo iets naar onder. Bij de Spanklerweg staan Miranda en Rob mij aan te moedigen. Ik roep nog snel dat het zwaar is.

Het tempo loopt nog iets meer terug maar na de verzorgingspost op 9 KM gaat het tempo weer omhoog. Kan goed aanhaken en kan nog wat mensen inhalen. Op ongeveer 14 KM wordt het zwaar. Bij de Oostenburgergracht is een keerpunt en daar zie je de snellere lopers aan de andere kant van de weg langs je lopen.
De Mauritskade op richting Stadhouderskade en Vondelpark. Op de Stadhouderskade haal ik mijn Energie Booster te voorschijn. Het tempo is weer wat omlaag gegaan. Echt veel helpt het niet. Ik draai het Vondelpark in… voor het eerst in mijn leven loop ik door het beroemde Amsterdamse park maar met een dramatisch tempo. Het zakt al richting de 10 KM/u. Krijg ook nog bijna een deur van een ambulance tegen mij aan die daar een minder gefortuneerde loper staat ‘in te laden”… lekker dan, ik kon er bijna in gaan liggen.

nog 300 meter

Ik had natuurlijk allang in de gaten dat mijn PR van 1:35:48 niet meer verbroken ging worden maar die laatste twee kilometers moet ik toch echt versnellen. Dat lukt, het tempo gaat weer omhoog naar aanvaardbare snelheden. De laatste 500 meters gaan nog sneller. Als ik het OS binnenloopt heb ik het gevoel dat ik kan vliegen. Tempo tempo tempo.. de laatste 250 meter op de binnenbaan haal ik iedereen in die ik voor mij heb, de snelheid vliegt naar 17 KM/u… wat is dit ongelooflijk GAAF..

Ik kom binnen, en da’s nou jammer, net 1 seconde boven de 1:40. Maar ik ben tevreden en laat mij uitgebreid fotograferen door iemand, denk ik, van Marathonphotos.com. Nog even zwaaien naar het publiek en weer terug naar de sporthallen.
Met een mooie medaille, wat te drinken en te eten. Ik ben niet ontevreden. Niet elke loop kan een nieuw PR opleveren.

auw

Bij het uittrekken van mijn schoenen en sokken komt er nog een pijnlijke blaar te voorschijn… wellicht heeft die ook nog wat te maken gehad met de snelheidsverminderingen ? Toch maar even laten verzorgen bij de EHBO post. Ook hier is weer alles goed verzorgd.

Ik kijk vandaag terug op een leuke, maar zware halve marathon. Het parcours was soms zwaar door de vele bruggen en tunnels en de snelheid was bij mij soms ver te zoeken. Ondanks dat heb ik heb een leuke dag gehad… volgend jaar weer??

De beloning
Die mooie medaille maakt weer een hoop goed

Oh, voor dat ik het vergeet: iedereen die mij succes heeft gewenst via mijn blog, email of sms, HEEL ERG BEDANKT!!!

RR in aktie Run Ronnie Run Blij over de Finish

Klik hier voor meer info over de Amsterdam Marathon

>