30KM van Amsterdam Noord 2013, 3 dubbel haaswerk

Een aantal weken geleden vroeg Anthe aan mij of ik wat te doen had op 8 september en zo nee, of ik dan zin had om 30KM met haar mee te lopen in Amsterdam Noord, beter gezegd door het mooie Waterland, bij de “30 van Amsterdam Noord“. Nu had ik nog geen plan en had wel zin in een lekkere training. Anthe, druk in training voor de marathon van New York wilde graag 5:40min/km en coach Robvond dat wel goed. Helaas was Anthe niet helemaal fit en een weekje voor de loop zei ze dat ze 6:00min/km wilde lopen maar, belangrijker nog, die 30KM wilde uitlopen. Het tempo vond ze voor mij te langzaam en zei dat ik mijn eigen tempo moest gaan lopen.

René, hard in training voor de marathon van Amsterdam, had vandaag weer een mooi ‘opwarm’ shirt aan 🙂

Mijn idee om 4:15min/km te gaan lopen vond Rob niet zo’n goed plan, het zou te veel hersteltijd kosten. Zijn voorstel was 5:00min/km. Ok, dan doen we dat! In Amsterdam was het verzamelen bij AV Atos en in de sporthal gelijk al bekende gezichten: Gerard, Nesrine, René, Christine en nog heel veel meer bekende lopers. Hier en daar even kletsen en al snel was het idee geboren om samen met Nesrine te gaan lopen. Deze snelle dame, nu al 14 weken “running for two” vond 12km/u een mooie snelheid. Even voor 11 uur een beetje inlopen op de baan en ook hier weer veel bekende gezichten… alleen nog geen Anthe gezien.. zou ze het wel op tijd gaan halen?

Even voor 11 uur, een tikje op mijn schouder.. gelukkig, daar was Anthe! Flink zenuwachtig vertelde dat ze zich wel een beetje zorgen maakte of ze de 30KM wel ging volbrengen. Na een beetje peptalk van mij nam ze plaats in het startvak en liep ik richting de 5:00 min/km pacers tot er een een loper voorbij kwam die wel heel veel op Hardlopende Boer aka John de Boer leek… maar dat kan niet, hij liep gisteren nog een halve. Is dit zijn tweelingbroer uit A’dam Noord? Verbaasd vroeg ik aan de man: “John?? John de Boer??” Hij keek op en zei: “Yep, it’s me!” haha, altijd vol verrassingen die John!

Even kletsen en daarna richting ‘mijn’ startplek en daar stonden Nesrine en haar vriendin Christine die ook al zo’n heerlijk Frans accent heeft als onze snelle dame uit Libanon. Met z’n drietjes gingen we van start. In mijn hand een flesje water waar nog een beetje in zat. Nesrine vroeg: “heb je nog drinken en mag een een slokje?” .. ik had al snel in de gaten dat deze moeder in spé wel wat extra drinken onderweg kon gebruiken en besloot het flesje niet weg te gooien maar bij mij te houden om bij de eerste drankpost al gelijk te vullen met water…. en zo had ik opeens een haasklus: Christine had eigenlijk het plan om 5:15 te lopen maar vond het wel lekker gaan.. ja, dat was duidelijk want de dames gingen regelmatig te snel. Mijn pogingen om ze af te remmen door voor hen te gaan lopen werkte niet echt, ze liepen gewoon om mij heen…. ik zei: “eh.. dames, de bedoeling van een haas is dat je áchter of naast de haas blijft lopen maar niet ervoor” 🙂

Met z’n drietjes liepen we door het mooie Waterland. Sommige stukken had ik een paar jaar geleden, in hartje winter, al verkend met Leonie maar nu kwamen we door het mooie Broek in Waterland, schitterend met zijn smalle straatjes en mooie huisjes: genieten! Na 9KM vroeg een dame achter ons of ze met ons mee mocht lopen omdat ons tempo voor haar een mooie training was voor haar 4e marathon, deze keer in New York. Ja, natuurlijk sluit maar aan en dan loop je 2:30 uur! Ze stelde zich voor als Jantine, grappig, nu liep ik met Nesrine, Christine en Jantine. “Nog een konijntje voor deze haas” zei ik, waarop Jantine antwoordde: “ik heet ook Konijn” … ha, dit kan geen toeval meer zijn!

Gezellig boel onderweg. Achter Nesrine loopt Jantine. Foto: Frank Schuring

Met z’n viertjes, nou ja, eigenlijk met z’n vijfjes gingen we verder en onderweg haalde ik water en sponzen voor ‘de meisjes’, zij hoefde alleen maar te lopen en achter de haas te blijven. Na 19KM waren we Christine even kwijt. Ik hield in om te kijken waar ze was. Ze vond het tempo lastig vasthouden en bleef in een wat langzamer tempo doorlopen. Daarna weer snel terug naar de anderen. De 20KM post weer mijn waterflesje vullen en daar riep Mai mij na, een snelle en gezellige hardlopende-huisarts uit Amsterdam. Omdraaien en haar nog even snel een high-five geven en in sneltreinvaart naar de konijntjes 🙂 Na 21KM wilde Nesrine eigenlijk iets sneller en ik dacht aan de opdracht van Rob… tot nu toe liep ik keurig 5:00… wat te doen… Met Nesrine mee of bij Jantine blijven..

Ik koos voor Nesrine en onze missie was de 5:00 pacers in halen, die ongeveer 500 meter voor ons liepen, naar mijn mening te snel (zo rond 4:55). Het tempo ging naar 4:40-4:45 en langzaam maar zeker liepen we in. Iedere keer gingen we weer een paar lopers voorbij waarvan sommige vroegen waar we de energie vandaan haalden om het tempo te versnellen. Op 25KM passeerden we Gerard die een vet PR zou gaan lopen en vlak daarna gingen we de pacers met zo’n 15 lopers voorbij, op naar de finish bij AV Atos. Nesrine liep lekker door en na 29KM kon ik eindelijk even stoppen om mijn flesje in een vuilnisbak te gooien 🙂

De finish op de AV Atos baan met Nesrine – Foto: Nannet Schuring

Ongeveer 700 voor AV Atos zit een haakse bocht in de weg en terwijl wij naar beneden liepen riep Jantine ons vanaf de dijk ons toe. Ze zat dus blijkbaar vlak achter ons, heel knap! We liepen de baan op en klokte een tijd van 2:27:46, een heerlijke training voor Nesrine, die net als Christine naar Berlijn gaat en voor mij in Eindhoven. Jantine klokte 2:28:03 en werd 3e in haar categorie en Christine was na 2:35:55 over de finish. Verder nog mooi nieuws: Anthe heeft de 30KM, ondanks dat ze het zwaar had, netjes binnen de 3 uur volbracht! Mooi haaswerk in een mooie omgeving, dit zijn de betere dagen!

Nog even op de foto na de finish, hier met Running Gerard die 11min van zijn PR af liep (2:29:24) – Foto: met dank aan Nesrine

Dank aan de organisatie van de 30 van Amsterdam Noord – alles was prima geregeld. Grote sporthal, warme douches, kluisjes en zelfs een medaille graveerservice. Een aanrader deze 30KM door o.a. Broek in Waterland, Zuiderwoude, Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp!


>