Trainen door regen, sneeuw en heel veel wind

December, een lekkere maand om te trainen zolang het maar droog is. Gisteravond, 80minuten duurloop op twee tempo’s op het programma, voor de runners die Veeriaans spreken: 4 x (15m Z1-2 + 5m Z3). Het begon om 20:00 uur al te regenen en volgens de buienradar zou het tot zeker 22:00 uur aanhouden, wachten tot de bui voorbij zou zijn was dus geen optie.

Nou ja, dan maar goed aankleden, bovenbenen ingesmeerd met vaseline, petje op, handschoenen aan en mijn nieuwe Nike jack aan (NikeFit), één van de kado’tje tijdens de ambassador night. De temperatuur was 3 graden toen ik vertrok en het regende flink. Na 20 minuten waren mijn handschoenen doorweekt maar niet veel later had ik windje mee, werd de regen ook minder en konden de handschoenen uit. Mijn sokken waren inmiddels al wel flink nat maar daar had ik niet zo’n last van.


NikeFit, helemaal waterdicht!
NikeFit, een geweldig jack! (in de nieuwe 2009 kleuren)

Na 8KM was het over met de pret, de neerslag kwam terug maar nu als natte sneeuw, de temperatuur was 1 graad (zo bleek later) en in de open velden van Ter Aar kwam de wind ook nog zeer flink opzetten. De sneeuw sloeg hard tegen mijn gezicht aan en ik voelde het kouder worden. De natte handenschoenen weer aangetrokken maar echt lekker warm werden mijn handen niet meer. De bovenbenen werden kouder maar mijn longsleeve thermoshirt en daarover een korte mouwen shirtje voelde nog droog aan.

Na 10KM was het echt niet leuk meer. Natte sneeuw, wind en koud! Even dacht ik aan stoppen en de resterende 20 minuten te vergeten maar hé, hardlopen is soms afzien: marathons in Zeeland en van Urk naar Zwolle zijn ook zwaar, kortom de gedachte van stoppen werd omgezet in:
Nu Verder! Aan mijn zeiknatte handschoenen had ik niets meer en deed ze uit. Het was echt koud, ik voel de kille wind over mijn natte handen gaan en probeerde ze te verstoppen in mijn mouwen en werkte ondertussen de training af.

Na 78 minuten was ik thuis, snel die koude en doorweekte zooi uit. Voordat ik onder de douche spring zet ik mijn computer aan om de data van de garmin te laden maar tikken op mijn toetsenbord ging bijna niet meer met die verkleumde handjes. Het warme water van de douche deed mijn bovenbenen tintelen en kwamen weer op temperatuur… het was afzien, maar oh, wat een mentale opkikker krijg je van zo’n training waarvan menigeen je classificeert als een gestoorde hardloper.

oh, leuk om te melden, het NikeFit jack is helemaal TOP! Mijn thermoshirt en runningshirt waren totaal niet nat geworden van de regen!!

Achteraf gezien had ik beter vanavond mijn 80 minuten kunnen lopen want nu is het droog.. maar ja, als je alles van tevoren weet…
data: 15,05KM, 1:18 uur, 151bpm, 5:14min/km gemiddeld, 1238Kcal

>