haRdlopende foRens

Vandaag iets nieuws uitgeprobeerd: ‘s ochtends hardlopend naar de zaak en ‘s avonds weer terug. Zo’n actie vereist de nodige voorbereiding. De dag van te voren schone kleding voor overdags en de terugweg meenemen en natuurlijk de dag zelf vroeger opstaan. De rit per auto van mijn huis in Alphen aan den Rijn naar JVC in Leiden duurt normaal (zonder files) 20 minuten maar rustig hardlopend moet ik er toch wel 1:15 uur vooruittrekken.


Route naar JVC
De route naar JVC, klik <%popup(20081113-jvcroute-heelgroot.jpg|1141|373|hier)%> voor een vergroting

Het is allemaal een test want ik ben helemaal niet gewend om ‘s ochtends te lopen. Na een boterham, een sultana en 400ml sportdrank vertrok ik om 07:10 van huis. Voor de zekerheid had ik wel een squeezy en 250ml sportdrank bij mij om een eventuele hongerklop te voorkomen. Geen overbodige luxe want na 50 minuten lopen kreeg ik wel een beetje raar gevoel in mijn buik wat na het innemen van de energy gel en wat te drinken snel over was. Het is wel duidelijk dat je (nou ja, mijn) lichaam duidelijk moet “opstarten” en mijn hartslag is hoger dan normaal. Na 1:14 uur kwam ik aan bij JVC, even lekker gedoucht en aan de slag

De reacties bij JVC zijn altijd leuk als men je in je hardloopkleding ziet rondlopen…

– “Hee, ben je komen lopen vanuit Alphen?”
– “Ja, lekker joh!”
– “maar eh.. hoe ga je vanavond dan weer terug naar huis”
– “Nou gewoon, weer 13KM teruglopen”
– “Jij spoort niet!”
– “Haha, ja dat weet ik.. alleen hardlopers snappen dat…”


Ochtendloop langs de Oude Rijn
De route langs de Oude Rijn

Op één of andere manier gaat de terugweg altijd lekkerder. Vertrokken om 17:20 uur en 1:12 uur later was ik weer thuis. De bedoeling is dat ik deze gecombineerde loop de komende tijd één keer in de twee weken ga uitvoeren. Dat ook fijner voor thuis want nu hoef ik donderdagavond niet meer naar buiten en kan ik de zaterdagtraining overslaan. Vandaag toch weer lekker 26KM gelopen. Ter vergelijk de data, let vooral op de hartslag:

Heen: 13KM, 1:14 uur, 5:37min/km, gemiddelde hartslag: 153 bpm
Terug: 13KM, 1:12 uur, 5:28min/km, gemiddelde hartslag: 145 bpm

>