Duurloopje door Slovenië

Gistermiddag vertrok ik alleen, met de auto, de bergen en de stad in. Een leuke duurloop voor diezelfde avond had ik in gedachten maar wilde eerst de omgeving verkennen. Brezice, een grote plaats in de buurt van de camping was goed bereikbaar en had veel fietspaden.. handig! Je ziet namelijk niet zo veel hardlopers hier en zeker niet op de openbare weg.

In de bergen is het een stuk rustiger en daar durf ik het wel aan op de weg te lopen. Hier een daar een lekker klim en na een 5 kilometer de bergen in gereden te hebben leek het mij wel leuk om te kijken hoe mijn navigatie mij zou sturen, terug naar de camping…. maar oefff.. wat een doolhof was het hier. De wegen werden steeds smaller en ik was maar wat blij dat alle wegen door de kaarten in mijn Nokia N95 werden herkend.. ik zou hopeloos verdwaald raken hier. Na 10KM kriskras rijden, met wat zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd, was ik weer terug bij het beginpunt van de navigatie… Geen goed plan om dat vanavond te lopen.


de juiste weg
Gelukkig is de wegbewijzering bij de grote wegen wel goed


Het wordt hier vroeg donker; om 20:30 uur moet je toch wel op bekend gebied lopen want anders wordt het weer flink zoeken. Een reden temeer om niet te ver de bergen in te gaan.
Ik vertrok om 19:15 (even het eten laten zakken) richting een bergplaatsje, Cerina, daarbij ging de route door een plaatsje met een vreemde naam:

Dvorce
Volgens mij houd geen enkel getrouwd stel het vol hier

De klim naar Cerina was zo’n 100 meter, pittig, maar niets natuurlijk in vergelijking met Martine en haar TransRockies avontuur. Wel een mooi uitzicht over de bergen in de richting van Kroatië wat op 10 minuten rijden hiervandaan ligt.


Cerina
De mooie groene bergen van Slovenië

Na de klim naar het bergdorpje draaide ik 180 graden, terug over de bekende weg naar Brezice. De brug over de Sava geeft een mooi uitzicht en ik kwam zelfs nog wat lokale hardlopers tegen. Veel verder van Dobre den (goedendag) en hwaala (bedankt) kom ik niet maar een vriendelijk knikje begrijpen we allemaal. Een racefietser riep “Bok!” naar mij. Waarschijnlijk omdat men niet gewend is hier tegen het verkeer in te lopen.. toch maar eens nagaan bij mijn Bosnische collega Pedja wat Bok betekend.. nu maar hopen dat dat in het Bosnisch gelijk is aan het Sloveens 🙂


sava
De Sava waar Catez aan ligt.. vandaar “ob Savi”… denk ik

In Brezice heb ik wat in het centrum rondgelopen, wat bijzondere gebouwen gefotografeerd maar daarna werd het te donker. Op de terugweg heb ik nog wat extra kilometers rond de camping proberen te maken maar er was echt te weinig licht. De geplande duurloop van 2,5 uur is niet gelukt, ik kwam een dik uur te kort. Daarom ga ik morgenochtend een dappere poging doen om een ochtendloop uit te voeren… en dat op mijn vakantie… ik beloof niets…


kerk in Brezice
een kerkje in Brezice

O ja, jullie wilden graag foto’s van strakke en wulpse Italianen.. nou dat is nog niet gelukt. heb wel een nog iets wat bleke runner in een zwembroek. Dames met een zwak hart kunnen beter niet verder lezen. De heren probeer ik binnen een paar dagen te voorzien van wat vrouwelijk schoon…


RR in vakantie-outfit
RR in vakantie-outfit

en, ter afsluiting de duurloop in TTSM

>