Sportmedisch onderzoek (SMA*)

*Sport Medisch Adviescentrum

Voor iedere sporter, of dat nu een hardloper is of niet, die een sportmedisch onderzoek overweegt even een klein verhaaltje over mijn test:
Ik kwam op het idee om deze test te doen na een gesprek wat ik had na de 21 KM van Leiden met een hardloopster.. Fleur uit Utrecht, als ik mij niet vergis. Zij liep al een tijdje met het plan om zich preventief te laten testen.

Mijn test is vandaag afgenomen in het Rijnland Ziekenhuis te Leiderdorp. Een aantal dagen voor de test moet je eerst bloed laten prikken. Op de testdag zelf begin je met wat kleine onderzoekjes; ik had geluk, een leuke blonde assistente nam de tests bij mij af. (nee, geen foto’s van haar op deze weblog)Lengte, gewicht, vetprecentage, longinhoud, hartactiviteit in rust (even lekker liggen) en een ogentest. Die ogentest is frustrerend. 12 rijen met dit soort plaatjes en kijk maar waar de opening zit. Of ik gelijk maar even met rij 12 (de allerkleinste) kon beginnen… sorry maar dat is echt niet te zien…
Assistente, als je dit leest, kan überhaupt iemand van 36 die kleine rondjes zien?

Daarna even wachten op de sportarts. Hij werd vergezeld door een co-assistente. Eerst even de medische vragenlijst die je vooraf moet invullen doorgenomen en daarna is volgens mij elk gewricht in mijn lichaam getest .. blijkt mijn rechtersleutelbeen hoger te zitten.. of ik ‘m wel eens gebroken hebt ?.. geen idee! Ook de co-assistente heeft zich nog even uitgeleefd op mijn knieën en benen maar kon geen afwijkingen vinden .. gelukkig maar.

Na deze onderzoekjes was het tijd voor echte inspanning. In een zaaltje waar wat gymtoestellen staan mocht ik plaatsnemen op een ‘hometrainer’ die gekoppeld stond aan een pc en ECG apparaat. Eerst een lading electroden op plakken en fietsen maar.. In het begin gaat het makkelijk maar na elke minuut (?) gaat het iedere keer een stuk zwaarder.. na 11 minuten .. ahhh.. trappen trappen ..zweet zweet .. na 13 minuten hield ik het voor gezien .. voor mijn gevoel ging een 75% helling de Mont Blanc op… daarna 3 minuten uitfietsen om vervolgens met de sportarts alle uitslagen door te nemen.

Nou.. ik kan voorlopig lekker doorgaan met sporten. Er zijn geen bijzonderheden gevonden. Alles was in orde, in sommige gevallen zelfs beter dan de normaalwaarden want in vergelijking met de normale conditie van een 36 jarige sporter scoor ik 125% .. kijk, dat is toch altijd leuk om te horen.

Nog even dit .. Een sportmedisch onderzoek wordt in de meeste gevallen door je ziektekostenverzekering vergoed dus laat je ook testen .. en misschien tref jij ook wel zo’n leuke assistent(e)

>