24uurs loop Steenbergen

RoPaRun team 236, weRUNtogether.nl was vandaag en gisteren in het gezellige Brabantse dorp Steenbergen voor de 24 uurs loop. Tussen de megabikkels die 24 uur solo gingen lopen deden 5 teams mee aan de 24 uurs estafette.

Esther en ik waren als eerste in Steenbergen en gingen op zoek naar een geschikte plek voor het ‘basecamp’ en een weilandje voor de slaaptentjes. Die was snel gevonden bij alle auto’s en campers die verderop stonden als ‘servicepunt’ voor de 24 uur solo lopers.
Niet veel later arriveerde de lopers Frits, Ronald van Beelen en masseur Margiet. Basecamp werd opgezet en ingericht.. klaar voor actie:


20090510-startfinish.jpg
Frits als eerste loper bij de start

Zaterdag 15:00 uur. Na de start van de marathon (14:55) was het nu de beurt aan de 24 uurs lopers om aan de rondjes van 2092 meter door Steenbergen te beginnen. Frits ging als eerst van start, daarna ik, gevolgd door Esther en Ronald v B. als laatste man. 5 uur lang maakte wij onze rondjes door het gezellige dorp waarbij het af en toe wel een beetje oppassen was waar je liep… een klinkerpad en uitstekende poten van dranghekken kunnen gevaarlijk zijn. De rondjes ging in rap tempo en ik kon mijn 8 rondjes allemaal rond de 4:00min/km lopen


20090510-aflossen.jpg
Aantikken en knallen maar!


Tussen de rondjes door hadden we iets meer dan een half uur rust die gevuld werd met zinnige gesprekken, eten, drinken en veel lachen. Wel werd voor ons gevoel het rustmoment steeds korter…ja.. ik moet.. eh.. mag weer! Bij de start, terwijl we moesten wachten op de aflossing werd er wat gekletst met de organisatie (perfect regelt allemaal) en de deelnemers. Ook ultraloper Mark de Boer was aanwezig als toeschouwer en heb hem even gesproken.

Zo rond 19:00 uur arriveerde team 2, masseur Marleen en de lopers Natahlie, Richard, Rob, ons “geheime wapen” Wouter… maar toen gebeurde het… vlak voor de wisseling van 20:00 uur krijg Frits een telefoontje. Esther is uitgevallen! Ze hoorde iets knappen in haar voet en Frits vertrok in rap tempo richting haar en ik rende voor de zekerheid het parcours tegengesteld om haar op te halen. Ze bleek meer aan het begin van het parcours te zijn en Frits was al met haar terug gelopen.. ze kon niet meer op haar voet staan..
Frits vertrok met haar naar een huisartsenpost waar later bleek dat het gelukkig geen breuk was maar een overbelasting en Esther moet voorlopig rust houden.. we hopen natuurlijk allemaal voor haar dat ze wel mee kan lopen over 3 weken. Sterkte Esther!

Inmiddels werd fietser en reserveloper Ronald Duijs gebeld die in gelijk richting Steenbergen afreisde. Terwijl de runners van team 2 hun rondjes deden werd ik gemasseerd door Margiet en maakte mij klaar voor de nacht. Echt veel tijd om de slapen was er niet.. de speakers met het commentaar van de wedstrijdleiding stopte om 22:00 uur en om 01:00 moest team 1 weer aan de bak. Een hazenslaapje van ongeveer anderhalf uur… in een tentje.. best wel een koude nacht. Gewekt door de piepjes van mijn telefoon stond ik om 00:15 weer in het basecamp en maakte kennis met de 3e Ronald in ons team. De runners van team 2 en de masseurs gingen nu rusten en zo bleven Frits, Ronald, Ronald en Ronald over als het “nachtteam”


20090510-nachtlopers.jpg
Spooky Night Runners

Heel Steenbergen was nu aan het rusten halve de vrijwillgers, een handje vol supporters en de runners. Het parcours was heel mooi verlicht met waxinelichtjes wat wel een romantisch sfeertje gaf. Tijd voor romantiek was er echter niet want er moest nog steeds gelopen worden. Toch ging dat niet helemaal lekker.. het tempo van 4:00 was echt niet te doen en rondjes gingen eerder met een tempo van 4:30min/km.. maar het heeft wel wat, lopen door de nacht, met alleen 3 runners in het basecamp en de 24 uurs solisten… waar overigens een groot verschil tussen zat. Bij dit Nederlandse Kampioenschap waren er diesels die schijnbaar zonder problemen al ruim 12 uur hun tempo vasthielden maar ook lopers die er al helemaal door heen zaten.. en we waren pas op de helft.


20090510-0300uur.jpg
3 uur ‘s nachts.. 12 uur zit erop

Het was koud en in het basecamp zaten we met dekens over ons heen om warm te blijven. Reserveloper Ronald heeft Esther goed vervangen want, net als Ronald en Frits, liep hij snelle rondjes. Langzaam werd het weer licht en om 06:00 uur trad team 2 weer aan en kwamen de masseurs ook weer uit hun tentjes. Ons team had voor de loop al besloten om niet de hele 24 uur vol te maken. Met 35KM per loper is dit wel een mooie training voor de Roparun en zo kon iedereen weer op tijd naar huis… wel jammer aan de andere kant want ons team was inmiddels opgeklommen naar de 2e plek.

20090510-basecamp.jpg
Opladen en rusten in het “basecamp”

Team 1 had het werk erop zitten. Na een lekkere douche en een afsluitende massage van Margiet vertrok in huiswaard.. maar eerst nog even langs de kleedkamers om 6 uur runners Jan en Gert-Jan op te zoeken en hen succes te wensen met de wedstrijd. Team 2 maakte nog 5 uur vol tot 11:00 ‘s ochtends en vertrok daarna uit het mooie Steenbergen.


20090510-massage.jpg
Massage door Margiet

Het was een mooie dag. Schitterend weer, mooie omgeving en een goede training. Erg jammer dat Esther voortijdig moest afhaken en ik hoop dat zij snel zal herstellen.

Data van de wedstrijd: Totaal 2:28 uur gelopen, 35,53KM, gemiddeld tempo 4:10min/km, (14,4KM/u) en 2909 Kcal.

Foto’s vind je op de site van Ultraloop Steenbergen
en een aantal nu in mijn Flickr album… ik ga nu mijn slaap tekort in halen… weltrusten!


>