Running on the Sun

Van Ronald, hardloper uit Voorschoten kreeg ik onlangs de DVD “Running on the Sun” toegestuurd.
Gisteravond laat wilde ik een stukje kijken voor het slapen gaan… het ging anders, heb ‘m helemaal afgekeken!


Badwater

Running on the Sun gaat over de Badwater Ultramarathon van 1999.
Badwater is bizarre en haast onmogelijke ultraloop. De start is op het laagste punt van de USA, in het plaatsje Badwater, 86 meter beneden zeeniveau en gaat over 135 mile ofwel 215 kilometer. De temperatuur tijdens de race (meestal in juli) kan oplopen tot 55 graden en menig getraind ultraloper haalt de finish niet vanwege uitdroging, misselijkheid, compleet versleten tenen of andere ellende.

De route door Death Valley is onvoorstelbaar zwaar. In de film omschrijft één van de lopers de hitte als een föhn die in de hoogste stand op je gericht staat en niet meer uit gaat. De finish is op het hoogste punt in de USA, de berg Mt. Whitney op 2648 meter. Door de bergenketens onderweg is het aantal hoogtemeters meer dan 5800 meter.

Om te kwalificeren voor de Badwater 135 moet je minimaal één maal eerder een 215KM ultraloop gedaan hebben en minimaal 5 jaar ervaring als ultraloper op je loop-cv hebben staan. Tijdens de loop moet je zelf je verzorgingteam regelen en moet je binnen 60 uur over de finishlijn zijn. Als je onder de 48 uur blijft verdien je de prestigieuze Badwater Buckle (riemgesp)


Buckle

In deze film komt de eerste man binnen in 27 uur en 49 minuten. Dat betekent ‘s nachts gewoon doorlopen met misschien een uurtje slaap langs de kant van de weg. Het record bij de mannen staat op 22:51:29 door Valmir Nunes en 27:56:47 bij de vrouwen, gelopen door Pam Reed.

Een schitterende en tegelijk een bizarre film om te bekijken. Hierin laat een deelnemer zien dat hij al zijn teennagels heeft laten verwijderen om blaren eronder te voorkomen. Een Engelse vrouw die haar trainingen loopt terwijl zij een autoband plat aan een touw meetrekt. Een man die met dikke winterkleren op zijn loopband loopt terwijl de slang van zijn draaiende wasdroger op hem gericht staat….

De Badwater Ultramarathon gaat mij echt te ver maar ik kan mij voorstellen dat als je alles al gedaan hebt deze loop misschien wel iets voor jou is…

O ja, Martine (je schreef er ook al over), ik kan je gedachten lezen want de DVD is naar je onderweg… ik krijg ‘m wel terug als je ‘m gelopen hebt 😉

>