Bloggersmiddag Leiden Marathon

Nog zeven weken en dan gaat de jubileumeditie van de Leiden Marathon van start. Voor de 25e keer wordt het jaarlijkse Leidse loopfeest georganiseerd, een loop waarbij ik dit jaar alweer voor de 12e keer aan de start sta. Ik heb wat met de Leiden Marathon. Mijn allereerste wedstrijd was in mijn geboortestad. Ik voel mij niet een echte Leidenaar, die paar dagen die ik in augustus 1969 in het oude St. Elisabeth ziekenhuis heb doorgebracht maken mij niet een Leidse glibber maar ik heb wel 21 jaar in Leiden gewerkt en heb vanaf 2004 dus elk jaar mijn rondje Leiden gedaan. Leuk, maar nog geen topprestatie als je nagaat dat marathonveteranen als BAM loper Frans Claas en LV Plantaris loper Peter Akerboom dit jaar, beiden, voor de 25e keer de Leiden marathon zullen lopen! Hulde!

Aan tafel met Mr en Mrs. Marathon Leiden - Foto: Rinus

Aan tafel met Mr en Mrs. Marathon Leiden – Foto: Rinus

Mister en Mrs Leiden Marathon, het echtpaar Tjeerd en Mok Scheffer benaderden mij in januari met het idee om een bloggersmiddag te organiseren in Leiden om zo nog meer bekendheid te geven aan dit loopfestijn. Uiteraard wilde ik daar aan meewerken en zo zaten wij vanmiddag in het Koetshuis de Burcht in Leiden met oude en nieuwe gezichten aan tafel. Carla en Mandy van de Leiden Ladiesrun, nieuwe blogger Eddy van Eddie Koek | hardloopbelevenissen, Dick van Dick’s blog maar ook de bekende bloggers Rinus van Rinus Running, de one and only hardlopende Boer, John en last but zeker niet least, Carla Ophorst, meervoudig Nederlands kampioene op diverse loopafstanden en schrijfster van Carla’s blog. Een behoorlijke eer om naast deze hardloopveteraan (al 31 jaar actief) te mogen zitten.

Tjeerd laat het marathon parcours door de vele aangrenzende dorpen zien

Tjeerd laat het marathon parcours door de vele aangrenzende dorpen zien

Na een voorstelrondje vertelt Tjeerd uitgebreid over de marathon. Hoe deze 25 jaar geleden is ontstaan uit een grap. Tjeerd, destijds werkzaam bij 3M, (een Amerikaans bedrijf en eerste hoofdsponsor van de Leiden Marathon) had een collega, Hanny, die graag de New York marathon wilde lopen. Tjeerd zette spontaan een loopgroep in elkaar en plots meldde zich ruim 50 3M lopers die wel mee wilde lopen in New York. Hanny hielt de trainingen niet vol maar in 1988 vertrok er wel een grote groep 3M lopers naar de Big Apple om daar de marathon te gaan lopen. Tjeerd, na afloop van zijn marathon, met medaille om zijn nek maar met een dikke knie van de overbelasting riep in de New York metro “dat moeten we in Leiden ook doen, zo’n marathon!”. De groep hardloopcollega’s, later uitgegroeid tot de Leidse RoadRunners Club organiseerde dan ook in 1990 de eerste, toen nog, 3M marathon. In een notendop ontstaan van deze loop die dit jaar een bijzonder tintje gaat krijgen.

De finishplek van de Leiden Marathon - Foto: Dick

De finishplek van de Leiden Marathon – Foto: Dick

Niet alleen kun je nu op zondag 17 mei lopen maar ook op de zaterdag ervoor! Op 16 mei zal om 22:30 uur de 5KM van start gaan, hoe cool is dat?! Verder kun je zaterdag genieten van een pasta party en gratis stadwandelingen. Leuk om Leiden te leren kennen op de dag voor je 10, 21 of 42KM! en… dit jaar zal het Nederlands Kampioenschap op de halve marathon in Leiden worden gehouden. Alle Nederlandse toppers, waaronder dus ook Carla Ophorst zullen op 17 mei aan de start verschijnen. Het halve marathon parcours is dus een gecertifieerd stuk van 21,097 meter maar ook het Leiden Marathonparcours is internationaal erkend!

Carla Ophorst en Rinus Running op de trappen van de Burcht

Carla Ophorst en Rinus Running op de trappen van de Burcht

Tjeerd raakt niet uitgepraat over de Leiden marathon en als oud algemeen directeur van de regio VVV Holland Rijnland kan hij zeker ook het nodige over zijn stad vertellen, zijn omelet ligt inmiddels koud op zijn bord 🙂 Na de lunch nemen Mok en Tjeerd ons mee naar buiten voor een wandeling over het marathon parcours en laten ons andere wetenswaardigheden van Leiden zien. Zo wijst Tjeerd de finish achter het stadshuis aan, de start aan de voorzijde van het stadshuis maar ook
de woningen en/of studio’s van de schilders Jan Steen, Rembrandt van Rijn en Gerrit Dou. De wandeling gaat verder langs de Pieterskerk*, dé verzamelplek voor alle lopers en daarna richting de beroemdste gracht van Leiden, het Rapenburg met daaraan de Universiteit, de woning van voormalig Koning Beatrix toen zij nog in Leiden studeerde en ook het balkbon uit de film Soldaat van Oranje. Ondanks de regen en de wind was het een vermakelijke middag.
Het huis van Jan Steen en het steegje waar, naar verluidt, ook Willem Alexander heeft staan zoenen.

Het huis van Jan Steen en het steegje waar, naar verluid, ook Willem Alexander heeft staan zoenen.

Terug bij de Burcht neem ik afscheid van de gastheer en gastvrouw en de andere bloggers. Mijn enthousiasme voor de Leiden Marathon draait weer op volle toeren en ik kijk er naar uit om op 17 mei de halve marathon te lopen. Niet bij de toppers maar gewoon lekker relaxt.
De afgelopen twee jaar mocht ik bij het ponton over de Rijn rechtsaf lopen voor de marathon afstand, nu ga ik linksaf richting Leiderdorp. Een stukje van het parcours wat ik nog niet eerder heb gelopen.

Heb je je nog niet ingeschreven voor de Leiden Marathon, doe dat dan maar snel. Dit loopfeest wil je niet missen en oh.. vergeet niet, dit jaar is de Leiden Marathon jarig. En hoe leuk is het als we allemaal dezelfde verjaardagskleuren aan hebben? De kleuren zijn blauw en geel, de kleuren van de Leidse RoadRunners. Mijn geel/blauw combinatie ligt al klaar, maar helemaal blauw of helemaal geel is ook goed! 🙂

Tot op zaterdag 16 of zondag 17 mei in de Sleutelstad!

In 2004 liep er er zo bij.. "hee, daar had je nog haar"

In 2004 liep er er zo bij.. “hee, daar had je nog haar” is een veel gemaakte opmerking 🙂

*Dit jaar is de Pieterskerk bezet en zal het kloppende hart van de marathon zich bevinden op de Garenmarkt. 400 meter vanaf de start aan je rechterhand.

>