Oranje Kedeng Kedeng Spoor Marathon

Zaterdag 17 september was het weer zo ver: The One And Only Marathon in Roelofarendsveen, georganiseerd door loopvereniging Plantaris:

In 2003 was het de eerste keer dat een marathon in de gemeente Alkemade plaats vond. Inmiddels is de marathon het traditionele openingsevenement van de kermisweek in Roelofarendsveen. De marathons kenmerken zich door: telkens een ander parcours in Roelofarendsveen of Oude Wetering; rondjes marathon van ongeveer 2 a 3 km; deelname van ultra-lopers uit binnen- en buitenland; estafette-teams die steeds gekker verkleed gaan; elke marathon zijn eigen thema en bijzonderheden; opbrengst voor het Ronald McDonald Huis in Leiden

Dit jaar liep het parcours door de Spoorstraat van Roelofarendsveen, ooit de route van de de Haarlemmermeerspoorlijn… dat is allemaal heel lang geleden maar afgelopen zaterdag was het spoor en alles wat erbij hoort, weer terug in deze wijk met de Oranje Kedeng Kedeng Spoor Marathon.

Een stukje van het parcours in de Narcisstraat: feestelijk!

100 estafetteteams en 39 solo marathonlopers trokken richting de Nieuwstraat waar de start (en wisselplaats) zou zijn van de marathon. De Alphense Atletiek Vereniging was goed vertegenwoordigd: maar liefst 6 teams van 4 lopers uit de RoadRunners 1… en dat zijn bijna al mijn trainingsmaatjes! 4 heren teams en 2 dames teams, 24 lopers stonden te trappelen om van start te gaan. 6 x TGV teams: Team Grande Vitesse… en snel zijn we. Onze trainer Ruud van Maurik had alle snelle mannen en snelle vrouwen bij elkaar gestopt… we gingen immers voor de prijs van het snelste team. Ik mocht meelopen in TGV1, samen met Sander, Alwin en Niels, de toppers van de club. Bij de dames: Sandra, Marielle, Wendy en Deborah, die, als TGV4 menig snelle man het nakijken geven. Verder nog meer snelle mannen in TGV2: Marc, John, Frank en Peter, TGV3: Klaas, Arthur, Henry en Peter, TGV5: Hans, Arnold, Henk en Kees en TGV6, het tweede dames team: Herma, Marleen, Hanny en Moniek.

Nadat we een plekje voor onze tassen in één van de grote tenten hadden gevonden gingen ik met de TGV1 mannen het parcours van 2 kilometer verkennen. Veel bochtenwerk, maar liefst 3 maal een 180graden. Opletten dus! Smalle steegjes maar ook brede straten die helemaal versierd waren. Slagbomen en regelaars met de bekende groen/rode “spiegeleitjes” een ‘coupe’ van de 2e en 1e klas waar je dwars door heen liep. Heel, echt heel veel publiek langs de kant, muziekbands, zangkoren, muziekinstallaties, gillende meisjes, bejaarden zwaaiend achter het raam, mensen in hun tuinstoelen langs het parcours… de sfeer was nu al geweldig.. en we moesten nog starten…

Sander (TGV1) en Marc (TGV2) ontspannen aan de start van de Kedeng Kedeng Marathon

Die start, om 12:00 uur ging niet helemaal vlekkeloos. Net als bij de NS waren en nu ook wat ‘problemen’ met het spoor maar niet veel later gingen we van start… wat een hoop lopers met leuke teamnamen zoals: Spoort niet, de Koperdieven, Zweinstein Express en Oranje Spoor Stewardessen. Sander pakte al gelijk de kop gevolgd door snelle mannen die hem zoooo graag wilde inhalen maar je moet van goede huizen komen als je Sander wilt bijhouden. Zijn rondjes gingen met 17,2KM/u gemiddeld…pas op dat je niet ontspoort Sander! Na nog geen 7 minuten nam ik het stokje, oh nee, sjerp, over van hem. Een snelle gozer van team 17, Op hete Kolen, zat vlak voor mij maar het duurde niet lang meer of de fietser voor de snelste loper reed voor TGV1 uit. De concurrentie was misschien dan wel snel maar ze misten het duurvermogen om dat tempo 5 rondjes vol te houden… dat hadden we al snel in de gaten.

Snelle wissel tussen Niels en Alwin, TGV1. Hans (TGV5) lijkt toe

Het tempo zat er bij alle TGV teams goed in. Het was maar goed dat er geen bielzen lagen want TGV2 had er eruit gelopen. De snelle dames van TGV4 waren zeer gewaagd aan de mannen van TGV3… dat zou nog een spannende strijd worden tussen deze RoadRunners 1 lopers. De rondjes gingen snel. Tussendoor had ik zo’n 21 minuten rust om even wat te drinken, eten, foto’s nemen en kletsen. Doordat het parcours compact was zag je al snel wanneer je klaar moest staan om gewisseld te worden. In mijn vierde rondje moest ik zelfs de fietser nog een zetje geven met de mededeling “Hee, beetje doorfietsen joh” …

Twee van snelle dames van TGV4: Mariëlle geeft de sjerp door aan Sandra. Arnold (TGV5) en Arthur (TGV3) checken de tijden.

We hadden wel in de gaten dat we uitliepen op de nr. 2 maar hoeveel, dat was niet helemaal duidelijk. Door de vele rondjes wisten we al niet meer zeker wie nu eigenlijk 2e lag. Dan maar flink doorlopen. Aan het einde van de Spoorstraat zal een 180graden bocht en zo kon je op de heen- en terugweg je clubmaatjes aanmoedigen. Zwaaien naar Henry, een high-five naar Moniek, Thumbs-up naar Kees, een tikje naar Herma. In één van mijn rondjes had ik Mariëlle vlak voor mij zitten. Ik moest nog alle zeilen.. eh.. steenkolen bijzetten om haar in te halen. Ze ging echt hard!

RR op stoom door de versierde Voorstraat

Het einde kwam in zicht, Alwin, de 4e loper, begon aan zijn laatste solorondje. Na deze 5 rondjes doe je het 6 rondje met z’n viertjes. Met de Kedeng Kedeng Marathon petjes en 2 oranje ballonnen liepen we ons laatste rondje. Alwin liep dus 2 rondjes na elkaar.. de bikkel!! Het publiek ging uit zijn dak. 4 snelle mannen met startnr. 23 liepen hun ererondje. Veel gejuich, koren die ons toezongen en bands die “lang zullen ze leven” toeterde. Dit was genieten! Met 2:32:07 gingen we over de finish en mochten, net als alle andere teams die volgende, een fles champagne in ontvangst nemen. Het 2e team (17) volgde ruim 4,5 minuut later… we hebben het goed gedaan! TGV2 kwam op 2:45:59 en TGV3 op 3:02:34, slecht héél kort voor TVG4 met 3:02:59 … heel goed gedaan Sandra, Marielle, Wendy en Deborah! TGV5 en TGV6 kwamen na elkaar binnen op 3:10:32 en 3:13:50. Hele mooie prestaties van de AAV’36’s RoadRunners 1.

TGV1 met Sander, Alwin, RR en Niels gaan als eerste over de finish

Nadat ik opgefrist was ging ik bij de finish staat om zoveel mogelijk foto’s te schieten van mijn teammaatjes maar kon nu ook even kijken naar alle verschillende teams. De meest opvallende was toch wel het team van de Oranje Spoor Stewardessen. Gehuld in hun ‘vlieguniformen’ en compleet met trolly’s kwamen zijn over de finish. Zij zouden uiteindelijk ook de 1e prijs pakken voor meest origineel verklede team. Verder ook bekende gezichten in RA’veen: Tref & Co leden John en Pieter, Plantarisrunner Dick en andere bekende lopers zoals Brian Mills, de getatoeëerde Brit die zijn 800 marathon vandaag liep. Onder de toeschouwers ook nog een bekende loopster: Claudia, die kwam kijken naar een familielid die in het bonte gezelschap van de Zweinstein Express liep.

De prijsuitreiking voor de estafettelopers, met team 17 en team 69 uit België op de 3e plek

Winnen heeft één nadeel… het wachten op de prijsuitreiking… en dat ging nog wel even duren. Pas nadat alle teams binnen waren begon de cérémonie protocollaire. Na het eren (door de Burgemeester) van de bijzondere hardlopers, zoals één van de organisatoren van de Only and Only, Peter Akerboom die zijn 150 marathon liep, was het tijd voor de snelste 3 estafette teams. De hele dag was het droog maar de prijsuitreiking was in de regen.. het maakte ons niet zoveel uit. Bepakt en bezakt met planten, bloemen en t-shirts verlieten we Roelofarendsveen… op naar het AAV’36 clubhuis waar we konden douchen en eindelijk die 6 champagne flessen konden laten knallen!!

Het was een geweldige dag!

Alle uitslagen zie je hier. Mijn snelste 2km ging in 6:55, mijn langzaamste in 7:28, toch goed voor een gemiddelde van 7:16min/km (16,5km/u).

Alle mijn foto’s vind je in mijn Flickr-album


>